Prihvati izazov. Postani vojni pilot!

Ostalo je samo 5 dana do kraja natječaja u kojem MORH poziva učenike 3. razreda srednjih četverogodišnjih škola zainteresiranih za karijeru vojnog pilota

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je ove godine prvi puta raspisalo natječaj i za učenike trećih razreda srednjih četverogodišnjih škola kako bi učenici srednjih škola na vrijeme mogli znati zadovoljavaju li kriterije za upis Fakulteta prometnih znanosti, smjer Aeronautika, modul vojni pilot i kako bi prilikom prijava državnih matura u četvrtom razredu bili sigurni u svoj izbor životnog poziva.

Do sada je Ministarstvo obrane raspisivalo natječaj samo za učenike četvrtih razreda srednjih škola, a prijavljivali su se samo oni najodlučniji koji nisu razmatrali o alternativama jer bi im za upis na fakultet ostao samo jesenski upisni rok nakon programa selekcijskog letenja. Selekcijsko letenje se provodi u 93. krilu, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ pokraj Zadra, u ljetnim mjesecima (srpanj/kolovoz), u 392. eskadrili aviona, na avionima Zlin 242L, a jedan je od ključnih uvjeta koji svaki kandidat mora zadovoljiti da bi upisao studij Aeronautike – modul vojni pilot.

Međutim, od 2020. godine učenici srednjih četverogodišnjih škola imaju još veću slobodu izbora zanimanja i manji rizik jer će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, u ljetnim mjesecima, prije upisa u četvrti razred, provesti selekcijsko letenje sa svim zainteresiranim učenicima trećih razreda koji su prethodno uspješno prošli liječnički pregled na Zavodu zrakoplovne medicine u Zagrebu.

Ako želite poletjeti već ovo ljeto, provjeriti svoje sposobnosti i vještinu, osjetiti adrenalin u tri dimenzije, promijeniti perspektivu, uvjeriti se da nebo nije granica, prikupite sljedeće dokumente: osobnu iskaznicu, domovnicu i rodni list koji mogu biti stariji i od šest mjeseci, potom uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak koje ne smije biti starije od šest mjeseci, a izdaje se u Općinskom sudu ili putem sustava e-Građani. I za kraj, u svojoj školi kod pedagoga zatražite potvrdu o pohađanju trećeg razreda srednje škole. Sve dokumente možete fotografirati mobitelom i priložiti na našoj online prijavi OVDJE u formatima .jpg, .jpeg i .png.

Prilikom ispunjavanja online prijave, svi dokumenti moraju biti priloženi i ne zaboravite potvrditi suglasnost za korištenje vaših podataka u svrhu provođenja postupka primitka u kadetsku službu. Prilikom ispunjavanja online prijave, na svoje računalo preuzmite dokument „Suglasnost kojom se prihvaća pristupanje pregledu, ispitivanju i provjeri kandidata za vojnog pilota u svrhu odabira za školovanje za vojnog pilota“ koju će potpisati roditelj ili staratelj, a koju ćete ponijeti sa sobom na svoje prvo psihologijsko ispitivanje.

Svi prijavljeni kandidati će biti pozvani elektroničkom poštom (e-mailom) ili telefonom na broj koji su naveli u svojoj prijavi na prvo psihologijsko ispitivanje, provjeru motoričke spremnosti i preliminarni zdravstveni pregled u Zagreb, na Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“. Svi kandidati koji zadovolje ova ispitivanja i provjere bit će upućeni na liječnički pregled u Zavod zrakoplovne medicine u KB Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6, Zagreb. A svi koji zadovolje uvjete na ovom liječničkom pregledu pristupaju selekcijskom letenju. Cijeli proces prijave možete pogledati OVDJE.

Cijeli proces od prijave do selekcijskog letenja je potpuno besplatan za svakog prijavljenog kandidata.

Osim toga, svi učenici koji zadovolje selekcijsko letenje i odluče postati vojni piloti, imaju pravo na mjesečnu stipendiju tijekom cijelog četvrtog razreda. Uvjet je da prilikom izbora Fakulteta u siječnju na www.postani-student.hr izaberu Fakultet prometnih znanosti, smjer Aeronautika – modul vojni pilot kao svoj prvi izbor.

Natječaj za učenike trećih razreda traje do 29. veljače 2020. godine do ponoći. Prijavite se!

Foto: HRZ/MORH, autor Nikola Matić