FAQ

Najčešća postavljena pitanja.

Mogu li imati plombu ako želim biti vojni pilot?

Nekada piloti nisu smjeli imati plombe zbog loše kvalitete plombi u koje bi mogao ulaziti zrak te bi zbog razlike tlakova prilikom promjene visine piloti osjećali jaku bol, a znala bi se događati i prsnuća plombi i zuba što je nepoželjno u letu. Danas to nije slučaj i piloti mogu imati plombe, ali prije liječničkog pregleda kandidati za kadete trbaju imati popravljene zube koji su ili su bili pokvareni. Kadeti imaju pravo na korištenje vojnog stomatologa u vojarnama.

Mogu li postati vojni pilot ako sam laserski skinuo dioptriju?

U pravilu ne. Međutim, ako si već laserski skinuo dioptriju, a prošlo je 6 mjeseci od operacije, vid je stabilan, moguće je da ćeš zadovoljiti propisani liječnički kriterij. Svakako se preporuča daljnja redovna kontrola vida, naravno.

Što ako kandidat za kadeta-pilota ima dvostruko državljanstvo?

Možeš zadržati oba državljanstva, bitno je samo da je jedno od njih državljanstvo Republike Hrvatske.

Smijem li imati tetovaže ako želim biti vojni pilot?

Da, ali ne na vidljivim mjestima po tijelu.

Mogu li postati vojni pilot ako sam skrivio prometnu nesreću?

Za prijem u službu potrebno je dostaviti potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od 6 mjeseci.

Koja je cijena liječničkog pregleda?

Troškove liječničkog pregleda snosi MORH.

Koliko se plaća školarina?

Školarina je besplatna, jedino u slučaju ponovnog upisa predmeta kadeti-piloti sami snose troškove ponovno upisanih premeta (1ects*140 kn)

Smiju li kadeti-piloti biti smješten u studentskom domu?

Ne, kadeti su smješteni na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr Franjo Tuđman“, Ilica 256b, u Zagrebu.

Imaju li kadeti-piloti „povlaštena“ prava na Fakultetu prometnih znanosti?

Ne, kadeti imaju jednaka studentska prava na fakultetu kao i svi drugi studenti.

Mogu li koristiti studentsku menzu?

Naravno, a Ministarstvo obrane Republike Hrvatske svaki mjesec kadetima-pilotima na tekući račun banke, na koji primaju i stipendiju, uplaćuje i 100% potrošenog novca s x-ice, tako da je kadetima-pilotima prehrana uvijek besplatna.

Mogu li se baviti sportom u nekom klubu u Zagre?

Poželjno je i potrebno baviti se sportom i kadetima-pilotima se to omogućuje ukoliko sport ne utječe na njihove akademske i vojne obaveze.

Koliko iznosi stipendija kadeta-pilota?

1.godina – 800 kn, 2. godina – 1000 kn, 3.godina – 1200 kn, 4 i 5. godina – 2800 kn.

Imaju li kadeti-piloti osiguranu liječničku ili stomatološku skrb ili sam prepušten obiteljskom liječniku?

Kadetima-pilotima, kao i vojnim pilotima je osigurana i liječnička i stomatološka skrb. Kadeti-piloti imaju pravo prebaciti karton kod vojnih liječnika i stomatologa. Za vrijeme školovanja u Zagrebu, vojni liječnik i stomatolog se nalazi na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, a za vrijeme školovanja u Zemuniku Donjem, vojni liječnik i stomatolog se nalazi u vojarni “Pukovnik Mirko Živković”.

Imamo li dopunsko zdravstveno osiguranje za vrijeme školovanja i/ili službe?

Svi kadeti-piloti i vojni piloti imaju i dopunsko zdravstveno osiguranje.

Mogu li vikendom posjetiti svoju obitelj?

Kadeti imaju svaki vikend slobodan, osim ako nisu angažirani na nekim od zadaća (2,3 puta po semestru). Kadeti imaju pravo na povrat novca za dvije povratne karte od mjesta prebivališta do Zagreba/Zadra, te imaju besplatan javni prijevoz u Zagrebu.

Mogu li sam birati na kojem zrakoplovu ću letjeti?

Kadeti-piloti mogu izraziti želju, ali podjela po tipu letjelice ovisi o liječničkom pregledu, ocjeni letenja na temeljnom letenju na Zlinu 242L tijekom osnovne letačke izobrazbe, ocjenama nastavnika letenja, mišljenju psihologa i potrebama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Mogu li sam birati u kojem gradu ću raditi?

Eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nalaze se u krilima i na letjelištima koja su smještena u blizini Zagreba, Zadra i Splita. U načelu vojni piloti ne biraju u kojem će gradu raditi jer to ovisi o tipu zrakolova na kojem lete, ali mogu izraziti želju u kojoj eskadrili žele raditi ovisno o tipu letjelice za koji su osposobljeni.

Koliku plaću imaju vojni piloti?

Početna plaća vojnog pilota je oko 10 000 kn. Usavršavanjem i radom u bilo kojoj eskadrili vojnom pilotu se s vremenom plaća povećava ovisno o razini osposobljenja, dodatnim osposobljenjima, napredovanjem u činu i godinama službe.

Koliko dana godišnjeg imam kao vojni pilot?

Vojni piloti ostvaruju do 30 radnih dana (6 punih tjedana) godišnjeg odmora sukladno valjanim propisima i zakonima.

Imam li pravo na službeni stan nakon završetka fakulteta?

Vojni piloti imaju pravo ili na stambeno zbrinjavanje (dodjelu službenog stana koja ovisi o dostupnosti stanova u gradu u kojem vojni pilot živi, a koji je najbliži mjestu službe) ili naknadu za stanovanje sukladno Pravilniku o stanovanju u visini od 2400 kn.

Moram li sudjelovati u mirovnim operacijama?

Pripadnici OSRH pa tako i vojni piloti sudjeluju u mirovnim operacijama, a upućivanje ovisi o specifičnosti, potrebama i radnom mjestu na kojem se djelatnik nalazi.

Koliko često kadeti-piloti i vojni piloti prolaze liječnički pregled?

Vojni piloti prolaze redovni liječnički pregled jednom godišnje, a po potrebi i češće.

Što ako izgubim liječnički kriterij tijekom službe?

U slučaju gubitka liječničkog kriterija vojni pilot uvijek može ostati raditi u službi i obavljati druge dužnosti i administrativne poslove vezane uz letenje što se iznimno cijeni zbog njegovog letačkog iskustva i donošenja važnih odluka na operativnoj ili strateškoj razini (u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ili Glavnom Stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske), ali ne može nastaviti karijeru u kabini zrakoplova.