Općenito

Za razliku od većine svjetskih akrobatskih grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i izvođenjem nastupa, piloti “Krila Oluje” su zapravo nastavnici u 392. eskadrili aviona i njihova primarna zadaća je obuka budućih pilota HRZ. Letenje u akrobatskoj grupi za njih je tek dodatna zadaća.

Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2m, pri brzinama do 550km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5g do +6.5g.

Minimalna visina tijekom nastupa kao i minimalna udaljenost od publike unaprijed je određena i propisana te se najčešće kreće od 50-100m iznad terena. Minimalna udaljenost od publike je 230 metara.

Tijekom leta, piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona te na temelju svoje procjene upravljaju avionom kako bi održali poziciju ili izveli zajednički element.

Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akrobatskih grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te nije moguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamijeniti svakog od pilota. U slučaju spriječenosti jednog od pilota, Akrobatska grupa izvodi prilagođeni program sa pet aviona ili se nastup u potpunosti otkazuje.

Kao začetak djelovanja Akrobatske grupe Krila Oluje smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23. srpnja 2004. godine u Zadru. Akrobatska grupa “Krila Oluje” službeno su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. godine u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime.

 

NAGRADE I PRIZNANJA

  • Velika plaketa HRZ i PZO (2010.)
  • Pohvala Načelnika GS OS RH (2010.)
  • Nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2012. (R. Češka)
  • Nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu RDAF 2012. (Danska)
  • Nagrada Grada Zadra (2013.)
  • Nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu CIAF 2014. (R. Češka)
  • Nagrada za najbolji nastup na međunarodnom aeromitingu RIAT 2016. (V. Britanija)
  • Nagrada za najprecizniji nastup 2017. (Slovačka Republika)