Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva posjetio polaznike selekcijskog letenja u Zemuniku

Ključno osoblje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvođeno zapovjednikom brigadnim generalom Michaelom Križancem susrelo su u petak 3. srpnja 2020. godine u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku s polaznicima selekcijskog letenja za 29. naraštaj hrvatskih vojnih pilota.

Među kandidatima koji su uspješno završili liječničke preglede, psihološka testiranja i motoričke provjere po prvi puta se nalaze i učenici trećih razreda srednjih škola koji će ukoliko uspješno završe selekcijsko letenje biti stipendirani do završetka srednje škole i dalje u nastavku školovanja za vojne pilote. Time imaju mogućnost u ranijoj dobi saznati zadovoljavaju li kriterije za vojne pilote, a upravo kroz srpanj i kolovoz tu će ocjenu dobiti kroz proces selekcijskog letenja u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku.

Tom prigodom brigadni general Križanec je istaknuo kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske učinili veliki napor kako bi cijeli dosadašnji proces pripreme i organizacije selekcijskog ciklusa protekao sigurno i uspješno.

“Pilotski poziv je za mene najljepši poziv i poslanje kojim postajete ponosni članovi obitelji čuvara hrvatskog neba. Učit ćete od velemajstora kako bi sutra postali majstori. Budite uporni i ustrajni, neka vas svaki let iznova nadahnjuje i u konačnici dovede do dodjele pilotskih krila kao završne točke u školovanju“ poručio je brigadni general Križanec koji je danas i po prvi puta letio na avionu ZLIN-242L na kojem će polaznici selekcije provoditi letačku obuku.