Zajednički let francuskih aviona Rafalea s nosača “Charles de Gaulle” i hrvatskih aviona Rafale

Let je proveden u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad Like do 20 km visine, a uvježbavali su borbu izvan vizualnog dometa “dva na dva”

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva višenamjenska borbena aviona Rafale proveli su 10. svibnja 2024. godine zajedničke letačke aktivnosti s avionima Rafale Francuske ratne mornarice koji su poletjeti s francuskog nosača “Charles de Gaulle”.

Let se proveo u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad ličkog područja do 20 km visine, a piloti su uvježbavali borbu izvan vizualnog dometa “dva na dva”.

Nakon zone u Lici, u formaciji sa četiri aviona, na visini 300 – 350 metara iznad tla, u vremenu oko 15:00 – 15:15 sati, preletjeli su gradove Vir, Zadar, Šibenik i Split, nakon čega su se razdvojili i uputili se na slijetanje oko 15:45 sati.

Cilj zajedničkog leta bio je povećanje stupnja spremnosti hrvatskih pilota za integraciju s francuskim mornaričkim pilotima što doprinosi i jačanju NATO saveza u kontekstu “Neptune Strike enhanced vigilance” aktivnosti.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Tijekom provedbe ovakvih letova postoji mogućnost probijanja zvučnog zida, zbog čega se može očekivati i kratkotrajna pojačana buka zbog čega molimo građane za strpljenje i razumijevanje.