U MORH-u uručena priznanja povodom 30. obljetnice HRZ-a

Hrvatski piloti su među najboljima u svijetu. Posebno se ističu u potpori civilnim institucijama i to kroz hitan medicinski prijevoz i sudjelovanju u protupožarnoj zaštiti, poručio je ministar Banožić

Svečano uručenje vojnih priznanja povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održano je u utorak 14. prosinca 2021. u Ministarstvu obrane.

Odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručili su ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Ministar Banožić čestitao je promaknutima, pohvaljenima i nagrađenima. Prisjetio se hrabrih zrakoplovaca koji su se žrtvovali kako bi današnja Hrvatska bila slobodna i prosperitetna zemlja. Podsjetio je kako nam je obveza čuvati uspomenu na hrvatske junake neba, koji su ratnih godina braneći Hrvatsku, prešli u povijest.

“Tada smo imali samo vjeru kako ćemo jednoga dana imati silu iz zraka, silu bez koje Hrvatska kopnena vojska ne može imati svoju funkciju, a isto tako ni Hrvatska ratna mornarica. Te tri sastavnice vrlo su značajne za obranu i njihov daljnji razvoj bit će ujednačen. Može se vidjeti da se kroz godine ulaganja u HRZ pratila određena dinamika. Uspješno smo završili proces nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale”, rekao je ministar obrane i zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom procesu.

Ministar Banožić posebno je istaknuo znanje i vještine koje pripadnici HRZ-a dokazuju kroz svakodnevne zadaće, mirovne misije i operacije.

“Hrvatski piloti među najboljima su u svijetu. Posebno se ističu po potpori civilnim institucijama, kroz hitan medicinski prijevoz kao i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti. Upravo kroz te zadaće dolaze do izražaja sva njihova znanja i vještine i zato upućujem iskrene čestitke svima koji sudjeluju u potporama civilnim institucijama, i to ne samo u domovini, nego i u inozemstvu”, rekao je Banožić.

Ministar obrane naglasio je kako će se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo modernizirati i dalje, istaknuvši uvođenje helikoptera Kiowa Warrior u operativnu uporabu, kao i skoro uvođenje helikoptera Black Hawk u naš sastav.

General-pukovnik Siniša Jurković osvrnuo se na povijesnu ulogu i stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i ulogu u operacijama oslobađanja Hrvatske u Domovinskom ratu. Također, podsjetio se i poginulih branitelja koji su doprinijeli izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Provođenjem nadzora i čuvanja zračnog prostora Hrvatske i integriranjem u NATO savez pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva doprinose ukupnoj sigurnosti Republike Hrvatske i njenih građana, kao i sigurnosti cijelog Saveza. Naši građani mogu se pouzdati u pripadnike HRZ-a, jer iz dana u dan sudjeluju u akcijama spašavanja života i imovine, prevoze bolesne i povrijeđene, tragaju i spašavaju, gase požare, dajući uvijek maksimum svojih mogućnosti”, poručio je general-pukovnik Jurković.

Brigadni general Michael Križanec čestitao je svim pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 30. obljetnicu te se podsjetio svih poginulih i nestalih pripadnika. Također, podsjetio se i svih bivših pripadnika koji su stvarali Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

“Slijedi prihvat i uvođenje u operativnu uporabu novih borbenih sustava. Obećajem kako će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na najbolji mogući način znati pokazati da je sposobno i spremno uvesti nove borbene sustave u operativnu uporabu kako bi se podizale sposobnosti koje su bitne za sigurnost svih građana Hrvatske”, poručuje brigadni general Križanec.

 

Tekst i foto: MORH/F. Klen