Talijanska akrobatska grupa „Frecce Tricolori“ posjetila „Krila Oluje“

Ovo je treće gostovanje akrobatska grupe talijanskog ratnog zrakoplovstva Zemuniku i potvrđuje izvrsnu suradnju i prijateljstvo dviju akrobatskih grupa

Akrobatska grupa talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” posjetila je u srijedu, 21. travnja 2021. akrobatsku grupu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

“Frecce Tricolori” doletjeli su iz svoje baze u Rivoltu s osam aviona AERMACCHI MB 339, a samom slijetanju na pistu u Zemuniku prethodio je efektni prelet s „razlazom“.

Talijanske pilote predvodili su zapovjednik i vođa grupe pukovnik Gaetano Farina i bojnik Stefano Vit, a dočekali su ih i zaželjeli im dobrodošlicu zapovjednik 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Robert Ribarić i vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić.

Tijekom boravka u Zemuniku “Frecce Tricolori” odradili su trenažne letove iznad uzletno-sletne staze u Zemuniku, a piloti „Krila Oluje“ imali su prigodu letjeti sa svojim talijanskim kolegama u njihovim avionima tijekom uvježbavanja.

Iako su već letjeli u mješovitim posadama, to je uvijek novo i neponovljivo iskustvo za svakog pilota.

“Letjeti s pilotima jedne od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa dragocjeno je iskustvo. Suradnja s akrobatskom grupom talijanskog ratnog zrakoplovstva traje već godinama, a međusobni posjeti tijekom kojih letimo u mješovitim posadama i na našim i njihovim avionima već su postali tradicija. Očekujemo da će se ovakva suradnja nastaviti i ubuduće”, kazao je satnik Belančić.

Zapovjednik “Frecce Tricolori” pukovnik Gaetano Farina izrazio je zadovoljstvo posjetom kao i uvježbavanjem u Zemuniku. „Ovdje smo kako bi razmijenili naša iskustva. Upravo smo završili trenažni let. Tijekom prethodnih posjeta letjeli smo iznad Zadra, a ovo je prvi puta da smo letjeli iznad uzletno-sletne staze u Zemuniku, što je izuzetno dobro za naše uvježbavanje“, rekao je pukovnik Gaetano, te još jednom zahvalio „Krilima Oluje“ na gostoprimstvu.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” do sada je u tri navrata bila u Italiji u posjeti akrobatskoj grupi “Frecce Tricolori”. “Krila Oluje” i “Frecce Tricolori” prvi puta su zajedno sudjelovali na aeromitingu ROIAS 2006 godine u Rumunjskoj, što je ujedno bio i prvi međunarodni nastup „Krila Oluje“.

Ovo je treće gostovanje talijanske akrobatske grupe Zemuniku što potvrđuje izvrsnu suradnju i prijateljstvo dviju akrobatskih grupa koje se nalaze u samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja.

Foto: HRZ/Ivica Dundović