Svečano obilježena 31. obljetnica HRZ-a

Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot, rekao je Banožić

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u ponedjeljak 12. prosinca 2022. održana je središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitavši pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obljetnicu osnutka, ministar obrane Mario Banožić prisjetio se svih pripadnika HRZ-a koji su svoje živote položili za našu slobodu. „Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot“, rekao je ministar Banožić te podsjetio kako je zadnja nesreća pada MIG-a 21 pokazala koliko je opravdana odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Nažalost, u godinama koje su prethodole, za vrijeme bivših Vlada, poprilično je bilo zapostavljeno sustavno opremanje i modernizacija. Jedino vrhunsko što smo u tim vremenima imali bili su sjajni ljudi. Vlada Andreja Plenkovića ustrajna je u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Nabavljamo višenamjenski borbeni avion Rafale. Ove godine su stigla četiri helikoptera Black Hawka, sva koja su donacija SAD-a te još dva kupljena. Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova“, kazao je ministar obrane.

Ministar Banožić rekao je kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Nabavljamo protuzračne sustave kratkog, a potom i srednjeg dometa čime ćemo složeni sustav visokotehnološke grane kao što je HRZ učiniti sposobnijim za suočavanje sa svim suvremenim izazovima.

„Ulaganje u obranu, u sigurnost, nije i nikada ne može biti potrošnja, već je to investiranje u budućnost, prosperitet i mir“, istaknuo je Banožić. Na kraju svog obraćanja, ministar Banožić čestitao je svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a. „Neka vam današnja priznanja budu naša zahvala – a vama poticaj za daljnji rad!“, kazao je ministar obrane.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za pilota ozlijeđenog u padu aviona MiG-21 ministar je rekao da se ozlijeđeni pilot oporavlja te da oporavak pospješuje njegova misao i želja da se što prije vrati u postrojbu. “To je ono što je motivacija za sve nas koji utječemo političkim odlukama na bilo kakve procese unutar HRZ-a i potvrda da trebamo još bolje raditi”, rekao je Banožić.

„U ovih trideset i jednu godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima“, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, istaknuvši kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da podignemo sposobnosti te tehnološku razinu u mnogim područjima. “Svi zajedno na dobrom smo tragu da naše zrakoplovstvo učinimo još boljim i spremnijim za odgovor na suvremene sigurnosne ugroze”, zaključio je admiral Robert Hranj.

Izaslanik Predsjednika Republike i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić čestitao je svim pripadnicima 31. obljetnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovsta, a posebno unaprijeđenima i nagrađenima.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zahvalio se zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti. „Ono što se vidi je profesionalnost u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine“, rekao je zapovjednik Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

Na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“.

Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik čemu trebamo težiti i što trebamo biti te da je ovo dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

Izvor: MORH

Foto: MORH / F. Klen