Svečano obilježena 27. obljetnica VRO Oluja

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je progodan letački program

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, 27. obljetnice VRO Oluja održano je danas 5. kolovoza 2022. u Kninu.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije i drugi.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Pročitana su imena 244 poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuvši da su Hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. “Više nego ikad potrebno je ulagati u sigurnost i zato moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti. Hrvatski vojnik u središtu je naše obrambene politike”, rekao je te naglasio da će Vlada RH nastaviti ulagati u jačanje i opremanje Hrvatske vojske, nastaviti štititi hrvatske branitelje te neće dopustiti da se u pitanje dovede pravednost, opravdanost i legitimitet Domovinskog rata.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako nikada nećemo prestati iskazivati zahvalnost hrvatskim braniteljima na pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenoj slobodi te poručio: “Smognimo snage da zajedništvo iz Domovinskog rata prenesemo na mlade naraštaje”.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputivši čestitke u prigodi obljetnice istaknuo je da se nikada ne smijemo umoriti od ponavljanja istine o Domovinskom ratu. “Mi smo na pravoj strani povijesti i nemamo se čega stidjeti, držimo se toga i nećemo zalutati”, poručio je.

Predstavnik hrvatskih branitelja umirovljeni general Mladen Markač istaknuo je kako nikada ne smijemo dopustiti da se žrtve domovinskog rata zaborave. “Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatska vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca je vojnički čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija. Domovina se branila i oslobađala domoljubljem, moralom, istinom, srcem, čestitošću i hrabrošću”, istaknuo je.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je progodan letački program, a iznad Kninske tvrđave preletjeli su i Mig-ovi, dva helikoptera Kiowa Warrior OH-58D kao i dva helikoptera Black Hawk UH-60M.

Izvor: MORH