Svečani doček prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku

Svečanosti u vojarni “Pukovnik Marko Živković” nazočit će najviši državni dužnosnici, predstavnici francuskih oružanih snaga i francuske obrambene industrije

Svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 12:30 sati.

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec.

Za medijsko praćenje dolaska aviona i prigodnog programa za predstavnike medija bit će osigurane dvije lokacije:

  1. U vojarni “Pukovnik Marko Živković”, na mjestu održavanja svečanosti.

Mediji koji će pratiti događaj u vojarni imat će priliku snimiti dolazak aviona, prigodni program uključujući obraćanja visokih uzvanika, izjave za medije po završetku svečanosti, te obilazak i razgledavanje aviona.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje događaja iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu da dođu u četvrtak 25. travnja 2024. najkasnije do 11:00 sati na ulaz od strane starog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb, odnosno od Tehničke škole “Rudolf Perešin” u Velikoj Gorici iz ulice Rudolfa Fizira (zapadni ulaz u vojarnu). Parking za novinare dostupan je kod Tehničke škole. Molimo da svoj dolazak najavite na e-mail press@morh.hr, najkasnije do srijede 24. travnja do 16:00 sati te da naznačite da se prijava odnosi na praćenje događaja iz vojarne.

Prijava za medijsko praćenje treba sadržavati slijedeće podatke: ime i prezime, naziv medija, status (novinar, snimatelj, fotograf), broj mobitela i broj novinarske iskaznice ili osobne iskaznice.

  1. Terasa starog dijela putničkog terminala Međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman”.

Mediji – snimatelji i fotografi imat će priliku snimiti/fotografirati dolazak, odnosno slijetanje aviona Rafale s povišene pozicije. Po završetku snimanja dolaska aviona, predstavnicima medija s ove lokacije neće biti omogućen ulazak u vojarnu “Pukovnik Marko Živković”.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija za praćenje dolaska aviona s terase civilnog dijela Međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman” da dođu u četvrtak 25. travnja 2024. najkasnije do 11:15 sati ispred zgrade starog putničkog terminala te da svoj dolazak najave na e-mail press@morh.hr, najkasnije do utorka 24. travnja do 16:00 sati. Molimo da naznačite da se prijava odnosi isključivo na praćenje događaja iz Međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman. Parkiranje će biti osigurano ispred upravne zgrade, stoga molimo da dostavite oznaku vozila i registarsku oznaku vozila.

Prijava za medijsko praćenje treba sadržavati slijedeće podatke: ime i prezime, naziv medija, status (novinar, snimatelj, fotograf), broj mobitela i broj novinarske iskaznice ili osobne iskaznice.

Napomena: Ljubazno molimo predstavnike medija koji će pratiti događaj iz vojarne da, obzirom na najavljenu vremensku prognozu (mogućnost kiše i vjetra), za zaštitu od kiše koriste isključivo kišna odijela/kabanice. Naime, zbog sigurnosnih pravila na stajanci u zračnoj luci nije uputno koristiti kišobrane, kape, marame, odnosno sve što može odletjeti i time ugroziti sigurnost letenja.

Više informacija o višenamjenskom borbenom avionu Rafale možete pronaći na poveznici.