Razvoj letačke karijere u 393. eskadrili helikoptera

Rasporedom u 393. eskadrilu helikoptera pilot se obučava i usavršava kako bi kroz par godina dosegao punu operativnu sposobnost na helikopteru Bell 206B Jet Ranger III, što bi značilo da može obavljati sve namjenske zadaće na tom tipu letjelice. Ali tu je i izvidničko-borbeni helikopter OH-58D Kiowa Warrior...

Vojni pilot 393. eskadrile helikoptera doslovno svakodnevnom trenažom usavršava svoju tehniku pilotiranja, ali i primjenom letenja u stvarnim namjenskim zadaćama. Kako bi vojni pilot ove eskadrile bio potpuno koristan i autonoman kroz svoju karijeru završava i sljedeće praktične obuke: letenje u planinskim uvjetima, potraga i izviđanje, složeni manevri i taktičko izviđanje, obuka za probnog pilota, obuka za demo pilota, obuka za međuletni pregled, obuka za voditelja letenja, ali i obuka za nastavnika letenja na Bell-u 206B Jet Ranger III.

Dakle, završetkom studiranja vojni pilot koji ostaje raditi u ovoj eskadrili, preporukom i odlukom zapovjednika eskadrile upisuje Specijalizaciju za nastavnika letenja koja se provodi u koordinaciji s Filozofskim fakultetom u Zadarskog sveučilišta. Svi vojni piloti koji su završili Specijalizaciju za nastavnika letenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, prošli su kolegije upravo na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Po završetku Specijalizacije za nastavnika letenja koja traje oko devet mjeseci zajedno sa stažiranjem, vojni pilot je sposoban samostalno provoditi letačku izobrazbu kadeta-pilota što je velika odgovornost, ali i ponos svakom nastavniku letenja na letačkoj izobrazbi (“letačka izobrazba” se provodi za vrijeme studiranja, a “letačka obuka” nakon završenog studiranja). Mladi nastavnici letenja moraju “odškolovati” barem jednu generaciju kadeta-pilota kako bi stekli iskustvo i puno sati naleta za daljnje napredovanje u eskadrili.

Osim toga, 393. eskadrila helikoptera od 2018. godine samostalno provodi i obuku naše zračne konjice, izvidničko-borbenih pilota na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior-u, koja zbog svoje kompleksnosti i različitih modula traje malo više od godinu dana.

Pogađate, vrhunac letačke karijere svakog pilota u ovoj eskadrili je definitivno preobuka na izvidničko-borbeni helikopter OH-58D Kiowa Warrior, a njene specifičnosti uključuju temeljne borbene vještine u pojedinačnom helikopteru te napredne borbene vještine u timu od dva helikoptera.

Ukupna letačka obuka vojnog pilota za ovaj tip helikoptera se sastoji od preobuke na tip, temeljnih borbenih vještina u pojedinačnom helikopteru i naprednih borbenih vještina u timu od dva helikoptera, danju i noću. Obuka završava bojevim djelovanjem tima helikoptera strojnicom i nevođenim raketama na vojnom poligonu, čime vojni pilot helikoptera stječe osposobljenje za borbeno spremnog pilota na izvidničko-borbenom helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.

Krajnji rezultat preobuke i ukupne namjenske obuke na helikopter OH-58D Kiowa Warrior su upravo i najzanimljivije zadaće koje vojni pilot 393. eskadrile helikoptera provodi u združenim domaćim i međunarodnim operacijama zajedno sa specijalnim snagama i postrojbama kopnene vojske.