Razvoj letačke karijere u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera

Završetkom Fakulteta prometnih znanosti i letačke izobrazbe na helikopteru Bell 206B Jet Ranger III te stjecanja zvanja vojnog pilota helikoptera, mladi vojni pilot može biti raspoređen i na dužnost vojnog pilota u 194. eskadrilu višenamjenskih helikoptera u sastavu 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dolaskom u 194. eskadrilu višenamjenskih helikoptera novopridošlog vojnog pilota očekuju razni oblici teorijskih i letačkih obuka kroz više stupnjeva kako bi dosegao osposobljenost za provedbu svih zadaća iz djelokruga rada ove eskadrile.
Proces osposobljavanja započinje preobukom na tip helikoptera Mi-8 MTV i Mi-171 Sh, a završetkom preobuke pilot stječe zvanje kopilota na helikopteru.

Tijekom obuke pilot se osposobljava za provedbu pojedinih zadaća, a kroz letačke zadaće stječe dragocjeno iskustvo i samopouzdanje koje uspješno primjenjuje. Profesionalno usavršavanje nastavlja se sve do zvanja kapetana zrakoplova, tj. zapovjednika posade, a obuka pokriva širok spektar zadaća od prijevoza ljudi i sredstava, ubacivanje i/ili izvlačenje snaga, rad s podvjesnim teretom, rad sa specijalnim postrojbama (specijalne operacije), zadaće potrage i spašavanja na kopnu i moru, zadaća gašenje požara otvorenog prostora, hitni zračni medicinski prijevoz unesrećenih i/ili oboljelih osoba, prevoženje za potrebe transplantacije organa, potpora civilnim institucijama u slučaju kriznih situacija, izvanrednih događaja i/ili elementarnih nepogoda, VIP prevoženja državnih dužnosnika…

Vrhunac obuke u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera je primjena stečenog znanja i letačkog iskustva prilikom sudjelovanja u NATO operacijama potpore miru na Kosovu i Afganistanu.

Dakle, letačka obuka vojnih pilota u ovoj eskadrili nikada ne prestaje jer uvijek postoji nešto novo, nešto izazovno, a oni vojni piloti koji imaju ambicije i dovoljno iskustva po preporuci zapovjednika eskadrile tijekom svoje letačke karijere u ovoj eskadrili također mogu postati i nastavnici letenja, ali i probni piloti.

Kroz život i rad vojni pilot u 194. eskadrili višenamjenskih helikoptera, osim letačkog znanja i iskustva, stječe znanje iz procesa planiranja, organizacije i provedbe zadaća i aktivnosti kako kroz slijedno-rastuću vojnu izobrazbu (domaću i međunarodnu) tako i kroz obavljanje poslova na raznim dužnostima u zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.