Razvoj letačke karijere u 191. eskadrili lovačkih aviona

U svoje redove, 191. eskadrila lovačkih aviona uzima samo najbolje i najmotiviranije pilote iz 393. eskadrile aviona koji, da bi ušli u uži odabir, moraju imati višegodišnje iskustvo nakon promocije u zvanje vojnog pilota aviona te zadovoljiti tražene liječničke kriterije koji su jedan od uvjeta za upravljanje nadzvučnim borbenim avionom.

Po ulasku u 191. eskadrilu lovačkih aviona, vojni pilot započinje proces borbene obuke na avionu MiG-21 na kraju koje postaje borbeni pilot lovac spreman za izvršavanje svih zadaća. Specifičnosti obuke su presretanje i gađanje ciljeva u zraku i na zemlji, zračna borba te taktika uporabe aviona MiG-21.

Završetkom borbene obuke, pilot se i dalje usavršava kroz redovite letačke aktivnosti eskadrile. Pored obavljanja dužnosti dežurstva na Dežurnom borbenom dvojcu, pilot odrađuje trenažne letove u svrhu usavršavanja i održavanja borbene spremnosti za dežurstvo, ali pored toga ima mogućnost dodatnih osposobljenja i letačkih obuka kao što su obuka za probnog pilota, obuka za demo pilota i obuka za zračnu metu. Česte su i suradnje i sudjelovanja na raznim vojnim vježbama pa vojni pilot ove eskadrile kroz takvu suradnju dodatno usavršava svoje vještine. Posebno su korisne vježbe sa zrakoplovstvima drugih NATO članica.

Osim letačkih obuka, vojni pilot 191. eskadrile lovačkih aviona prolazi i propisane vojne škole u državi ili inozemstvu te također razne suradnje i obuke vezane uz NATO zadaća poput simulatora borbi u zraku, obuke za upravljanjem taktičkom situacijom u zraku, suradnje i obuke u drugim NATO eskadrilama i sudjelovanja u raznim međunarodnim vježbama. Cilj eskadrile je pripremiti vojne pilote za letenje na višenamjenskom borbenom avionu.

Biti borbeni pilot lovac u 191. eskadrili lovačkih aviona je velika čast i privilegija koji rijetki imaju priliku ostvariti. Način letenja i obuka je vrlo specifična i jedinstvena jer vojni piloti u ovoj eskadrili lete na nadzvučnim borbenim aviona visokih performansi što svakog vojnog pilota gura do punog ostvarenja svog potencijala.

191. eskadrila lovačkih aviona ovim putem poziva upravo tebe da se okušaš u avanturi kojom možeš postati pripadnik elitne i ekskluzivne postrojbe duge tradicije. Znamo da biti borbeni pilot nije za svakoga, ali prihvati izazov i usudi se postati upravo borbeni vojni pilot!