Rafale i MiG zajedničkim povijesnim letom pozdravili tisuće posjetitelja AIRVG-a

Avioni i helikopteri iz sastava HRZ-a sudjelovali na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa zrakoplovima HRZ-a sudjelovali su danas 11. svibnja 2024. godine na AIRVG2024 – Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici koja je održana na prostoru starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman.

U sklopu programa AIRVG-a avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su u izložbenom dijelu programa (static display) i u letačkom dijelu programa (flying display).

Hrvatski Rafale i MiG prvi put zajedno na hrvatskom nebu

Najveće zanimanje građana privukao je atraktivan letački program u kojem su prvi put zajedno sudjelovali avioni Rafale i MiG 21 koji su izveli zajednički formacijski let i pojedinačni prelet.

Posebna zanimljivost bila je da je povijesni zajednički prelet Rafalea i MiG-a pratila pjesma Rim Tim Tagi Dim, hrvatskog predstavnika na Euroviziji i tako je HRZ dao podršku našem predstavniku u večerašnjem finalu.

Također, u letačkom programu nastupila je akrobatska grupa Krila Oluje sa službenim letačkim programom za sezonu 2024. Avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Range izveli su demonstracijski let, a prikazane su i sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja “Pilot RESCUE”.

Izložena legendarna “Kockica”, Rudijev MiG i helikopteri Black Hawk i Kiowa Warrior

U izložbenom dijelu građani su imali prilike obići izložene zrakoplove HRZ-a: avione C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – “Kockica”, MiG 21 R – oznake “26 112 – Rudijev MiG”, MiG 21 bis D, Pilatus PC-9M, Zlin 242L, helikoptere OH-58D “Kiowa Warrior”, UH-60M “Black Hawk”, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh te helikopter AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije i besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3 u sastavu Oružanih snaga RH.

MiG-ovi su donijeli pobjedu u Domovinskom ratu, a Rafali nam garantiraju uspješnu budućnost

Koordinator aktivnosti AIRVG2024, brigadir Stanko Hrženjak istaknuo je kako je danas divan dan za vidjeti naše borbene avione MiG-ove i Rafale te helikoptere Black Hawk, Kiowa Warrior i Bell. “Posebno je zanimljiv danas izloženi avion MiG-21 Bis i drago mi je što građani imaju mogućnost razgledati ga”, rekao je.

Brigadir Hrženjak koji je ujedno i pilot MiG-a istaknuo je značaj MiG-ova u povijesti HRZ-a i Republike Hrvatske istaknuvši: “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je s MiG-ovima pobijedilo u Domovinskom ratu i ima jednu posebnu vrijednost na koju smo ponosni”.

Čelnik projektnog tima Oružanih snaga RH za VBA Rafale brigadir Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo dolaskom Rafala u Hrvatsku i javnim predstavljanjem u Velikoj Gorici naglasivši: “Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i to smo čekali tri desetljeća, još od devedesetih godina kada sam bio kadet.” Barišić je govorio o važnosti MiG-ova i Rafala i kazao: “MiG-ovi su iznijeli Domovinski rat, a Rafali nam garantiraju uspješnu budućnost. Dva aviona MiG-21 i Rafale zajedno u Hrvatskoj za nas je stvarno povijesni trenutak.”

Budućnost je počela za HRZ, pridružite nam se

Na panel raspravi na temu “Kako postati vojni pilot?” vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija Aeronautika podijelili su sa zainteresiranim posjetiteljima vlastita iskustva o motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

U toj prigodi brigadir Damir Barišić, koji je ujedno jedan od osnivača akrobatske grupe Krila Oluje govorio je o počecima svoje karijere i motivu da postane vojni pilot: “Ovakav aeromiting bio je poticaj za mene da postanem vojni pilot u čemu sam na sreću i uspio. Pozivam mlade da se pridruže HRZ-u, budućnost je za nas počela, budite dio nje!”, poručio je Barišić.

Bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera govorila je o vlastitim iskustvima te istaknula specifičnost i posebnost poziva vojni pilot: “Odgovornost i strpljenje odlike su vojnog pilota, jer je obuka dugotrajna i zahtjevna, ali sve se isplati.” Također, bojnica Trupinić izrazila je zadovoljstvo porastom interesa za zanimanje vojni pilot i sve kvalitetnijim kadrom.

Satnik Robert Matok iz 393. Eskadrile helikoptera pojasnio je detalje letačkog programa helikoptera HRZ-a i govorio je o vlastitom iskustvu i poticaju da postane vojni pilot jer je njegov otac bio hrvatski branitelj.

Pripadnici HRZ-a mladima predstavili poziv vojni pilot

Tijekom cijelog dana na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji imali su mogućnost razgovarati s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova te djelatnicima Središnjice za upravljanje osobljem i dobiti sve potrebne informacije o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca.

Najveće zanimanje na info pultu privukle su VR (virtual reality) naočale s kojima su najmlađi posjetitelji imali mogućnost iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 Foto: MORH/J. Kopi