Pukovnik Stjepan Stepić novi zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera

Pukovnik Stjepan Stepić preuzeo je u četvrtak 16. srpnja 2020. dužnost zapovjednika 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

 

Pukovnik Stjepan Stepić potpisao je 16. srpnja 2020. godine primopredaju dužnosti zapovjednika 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ujedno zapovjednika vojarne „Knez Trpimir“ u Divuljama u kojoj je smještena ova eskadrila.

Na svečanosti primopredaje dužnosti sudjelovali su zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić, načelnik stožera 93. krila pukovnik Damir Barišić, zapovjednici eskadrila te ključno osoblje krila iz Zemunika.

Tom prigodom brigadir Ninić zahvalio se dosadašnjem zapovjedniku pukovniku Draganu Andrijeviću na doprinosu i vođenju ove eskadrile u proteklom razdoblju te zaželio uspjeh u zapovijedanju novom zapovjedniku pukovniku Stepiću.

Pukovnik Stjepan Stepić posebno je istaknuo doprinos pukovnika Andrijevića na uspješnom vođenju eskadrile u zadnje dvije godine te se zahvalio na ukazanom povjerenju, a zahvalne riječi uputio je supruzi i obitelji za bezgraničnu potporu koju mu pružaju.

Izrazio je zadovoljstvo što je dio ove eskadrile više od 14 godina. „Zapovijedati ovom eskadrilom koja je dala snažan doprinos u Domovinskom ratu uistinu je čast i ponos. Svakodnevne zahtjevne zadaće koje se stavljaju pred ovu eskadrilu traže spremnost svih pripadnika u obnašanju svojih dužnosti te maksimalnu profesionalnost i požrtvovnost. Zaštita suvereniteta RH, sudjelovanje u operacijama potpore miru KFOR na Kosovu te pomoć civilnim institucijama su dio zadaća koje ova postrojba provodi. Spreman sam se suočiti s novim izazovima i svemu što će doprinijeti jačanju postrojbe i Hrvatske vojske“, poručio je pukovnik Stepić.

Pukovnik Stjepan Stepić magistar je aeronautike, nastavnik letenja i kapetan helikoptera Mi-8/17/171Sh/MTV1, a do sada je obnašao dužnost časnika za sigurnost letenja, zapovjednika letačkog voda te u zadnje dvije godine zamjenika zapovjednika eskadrile. Završio je sveučilišni diplomski studij za vojnog pilota 2001. kao pripadnik 5. naraštaja te poslijediplomski stručni studij smjer aeronautika. Tijekom profesionalnog razvoja završio je naprednu časničku izobrazbu u Zagrebu te zapovjedno stožernu školu američkog ratnog zrakoplovstva u SAD-u.

Ukupno je ostvario više od 1700 sati naleta. Sudjelovao je u pet međunarodnih NATO vođenih operacija, od kojih četiri operacije potpore miru na Kosovu (KFOR) i jednoj misiji potpore miru u Afganistanu gdje je u dvije bio zapovjednik hrvatskog kontingenta, a dvije zapovjednik zrakoplovne sastavnice.

Za postignuća u službi pohvaljivan je od predsjednice RH, načelnika GS OS RH i zapovjednika HRZ-a. Nositelj je Spomenice domovinske zahvalnosti.

Rođen je 1978. godine u Novoj Gradišci gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Oženjen je i ima jedno dijete, a živi u Splitu.