Pukovnik Ražov novi zapovjednik 93. krila

“Zajedničkim trudom i marom svih pripadnika poticat ću pozitivno radno okružje i atmosferu te uložiti dodatni napor za novi iskorak u svim područjima djelovanja 93. krila”, poručio je pukovnik Ražov prikom preuzimanja dužnosti zapovjednika 93. krila.

Pukovnik Krešimir Ražov preuzeo je u četvrtak, 1. listopada 2020. dužnost zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i ujedno zapovjednika vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Ovo je povratak pukovnika Ražova na istu dužnost nakon što je uspješno završio Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a prethodno je zapovijedao postrojbom od 1. lipnja 2018. do 30. lipnja 2019.

Dosadašnji zapovjednik brigadir Željko Ninić raspoređen je na novu dužnost u Zapovjedništvu HRZ-a.

Prilikom primopredaje dužnosti zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zahvalio se brigadiru Niniću na angažmanu u djelovanju postrojbe te novom zapovjedniku pukovniku Ražovu zaželio uspjeh u vođenju 93. krila. “Siguran sam kako će znanja i vještine stečene kroz školovanje u Ratnoj školi pomoći u još kvalitetnijem vođenju postrojbe koja je od iznimnog značenja za HRZ, te s punim povjerenjem i vjerom nastavite graditi nove sposobnosti HRZ-a”, naglasio je general Križanec.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, pukovnik Ražov je istaknuo kako se vraća pun entuzijazma, vjere i energije u novom ciklusu zapovijedanja postrojbom, a snagu će crpiti na žrtvi poginulih, hrvatskih branitelja i osobito poginulih kolega pilota. “Ponovno mi je povjerena čast i iznimna odgovornost zapovijedanja postrojbom u kojoj sam ponikao i krenuo na put školovanja za vojnog pilota. Zajedničkim trudom i zalaganjem svih pripadnika poticat ću pozitivno radno okružje i atmosferu te uložiti dodatni napor za novi iskorak u svim područjima djelovanja 93. krila”, poručio je pukovnik Ražov.

U sklopu programa primopredaje odana je i počast poginulim pripadnicima postrojbe u Domovinskom ratu.

Novi zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov rođen je 1974. godine u Zadru. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1998. godine, kada je završio školovanje kao pripadnik 2. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, prvog pilota u vodu, zapovjednika voda, zapovjednika Eskadrile helikoptera te zapovjednika 93. baze.

Završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” i Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro”, a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Pukovnik Ražov diplomirani je inženjer aeronautike, vojni pilot, nastavnik letenja, probni i demo pilot na helikopteru BELL-206B.

U letačkoj karijeri ostvario je oko 3000 sati naleta na avionu UTVA-75 te helikopterima BELL-206B i OH-58D Kiowa Warrior.