Prvi samostalni letovi kadeta-pilota na Pilatusu PC-9M

Prije prvog samostalnog leta kadeti-piloti su uspješno položili kontrolne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja

Kadeti 26. naraštaja hrvatskih vojnih pilota uspješno su danas 11. studenoga u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku izveli prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M.

Let je to koji se pamti, nabijen adrenalinom i emocijama, rezultat napornog truda, rada, zalaganja i znanja budućih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom leta svaki njihov pokret u zraku pratili su nastavnici letenja koji su im i prvi čestitali na uspjehu koji će ih, slažu se, dodatno motivirati u daljnjem školovanju.

Prije prvog samostalnog leta kadeti-piloti su uspješno položili kontrolne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača letenja, što je ujedno i bila zadnja provjera njihove spremnosti za samostalnu izvedbu letova.

Satnik Ivica Majetić, voditelj obuke ovog naraštaja kadeta-pilota izrazio je zadovoljstvo uspješno izvedenim samostalnim letovima čime su kadeti-piloti potvrdili spremnost za nastavak školovanja. Pohvalio je nastavnike letenja i zrakoplovne tehničare, a posebno kadete-pilote na velikom trudu i zalaganju tijekom obuke. Napomenuo je i da je, iako se obuka provodila u specifičnim uvjetima uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz COVID 19, sve proteklo prema planu te da su se svi koji su sudjelovali u provođenju obuke uspješno prilagodili „novom“ načinu rada.

Kadeti-piloti nisu skrivali zadovoljstvo. No, vremena za predah i opuštanje nema jer već sutra nastavljaju s obukom, a slijede im složenije faze letačke obuke.

Tekst/foto: HRZ/Leida Parlov