Prvi samostalni letovi kadeta na helikopterima Bell 206B3 Jet Ranger

Samostalnim letovima na helikopterima BELL-206B3 učenici letači dostigli su spremnost i osposobljenost za sigurno samostalno upravljanje i vođenje helikoptera u temeljnim letačkim vještinama danju u vizualnim meteorološkim uvjetima čime su stekli sve preduvjete za daljnjim nastavkom letačke obuke

Učenici letači 25. naraštaja koji se školuju za pilote helikoptera završili su u četvrtak 12. ožujka 2020. izvedbu samostalnih letova na helikopterima BELL 206B3 Jet Ranger u 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Kadeti su izveli samostalne letove helikopterom BELL-206B3 izvodeći vježbe lebdenja i ostale vertikalne režime leta te pomicanja u svim pravcima na niskoletećoj površini, kao i vježbe školskih krugova iznad manevarskih površina aerodroma Zemunik namijenjenih za helikoptere.

Samostalnim letovima prethodili su kontrolni letovi gdje su morali zadovoljiti sve predviđene kriterije prije „samostalaca“, a svaki njihov manevar u zraku pratili su njihovi nastavnici letenja.

Kadet Domagoj Božan iz Marine kod Trogira rekao je kako je svaki od samostalnih letova davao dodatno samopouzdanje. „Potpuno sam spreman dočekao samostalno upravljanje BELL-om, svaki trud koji sam uložio sada je bio je nagrađen. Pred nama su sada složenije faze obuke, no uz kvalitetnu i temeljitu pripremu te izvrsne nastavnike letenja sve je dostižno. Uživam u letenju, a moji se snovi polako ostvaruju“, poručio je kadet Božan.

Za Luku Arambašića iz Šibenika najvažnije je bilo je sve do sada naučeno pokazati i potvrditi pred nastavnikom letenja. „Svaka radnja u helikopteru je bila moje djelo i to je ono što daje posebnu energiju i vodi naprijed. Za mene je ovo uistinu snažan poticaj za nastavak školovanja“, iznio je kadet Arambašić

Pred kadetima je nastavak letačke obuke kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i namjenskog letenja kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje („Night Vision Goggles“).

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić