Prvi samostalni let 28. naraštaja učenika-letača na helikopteru Bell

Učenici-letači 28. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nadzorom nastavnika letenja 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a uspješno su izvršili prve samostalne letove na helikopteru Bell-206B Jet Ranger III čime je završen prvi stupanj izobrazbe pod nazivom “Kvalifikacija za letenje na helikopteru”

Učenici-letači 28. naraštaja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nadzorom nastavnika letenja 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a uspješno su izvršili prve samostalne letove na helikopteru Bell-206B Jet Ranger III čime je završen prvi stupanj izobrazbe pod nazivom “Kvalifikacija za letenje na helikopteru”.

Tijek njihova letenja pratili su nastavnici letenja koji su im čestitali na uspješno savladanom prvom stupnju od mogućih pet, poručivši im da su kao budući hrvatski vojni piloti uspješno izveli samostalne letove koji su rezultat njihove visoke motivacije, napornog rada te brzog usvajanja znanja i vještina.

“Cilj ovog stupnja obuke bio je podučiti učenike-letače sigurnom upravljanju helikopterom te pravilnim reakcijama u izvanrednim situacijama. Ovo je prvi naraštaj učenika-letača s kojima se provodi obuka po novom programu razvijenom prema suvremenim standardima pilotske obuke na helikopteru”, izjavio je zapovjednik 393. eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a pukovnik Hrvoje Puškarić.

Prije samih letova učenici-letači su položili ispitne letove pod stručnim nadzorom ovlaštenih ispitivača, što je ujedno bila i posljednja provjera njihove spremnosti za samostalnu provedbu misije.

Jedan od učenika zahvalio se nastavnicima letenja i istaknuo kako mu se konačno ostvario dječački san jer je oduvijek htio postati pilot helikoptera.

Voditelj obuke 28. naraštaja budućih hrvatskih vojnih pilota na helikopterima izrazio je zadovoljstvo visokim rezultatima kojima su učenici-letači potvrdili spremnost za nastavak letačke izobrazbe. Ujedno se zahvalio i nastavnicima letenja na iznimnom zalaganju i prenošenju znanja, vještina i stečenih iskustava na učenike, ali i zrakoplovnim tehničarima koji su svojom profesionalnošću pridonijeli realizaciji plana u predviđenom vremenskom roku.

Izvor i foto: HRZ.