Provedeni zimski kampovi kadeta pilota u Središtu za obuku HRZ-a

Predavači su odlični, imaju veliko iskustvo, a svoja su nam znanja prenijeli na najbolji mogući način. Ono što smo učili u teoriji, ovdje smo vidjeli kako funkcionira u praksi, rekao je kadet Sučić

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, od 1. do 7. ožujka 2021. godine provedeni su zimski kampovi na kojima su bili kadeti 28. naraštaja koji se školuju za vojne pilote i učenici letači, pripadnici 26. naraštaja vojnih pilota.

Kadeti 28. naraštaja koji su bili na zimskom Kampu 2 studenti su druge godine studija Aeronautka-vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. U sklopu kampa upoznali su se s taktikom grane, vođenjem i zapovijedanjem, organizacijom života i rada u postrojbama HRZ-a te funkcioniranjem vojnog aerodroma. Obišli su i eskadrile 93. krila, a piloti aviona i helikoptera su im prenijeli svoja osobna iskustva.

Pripadnici 26. naraštaja vojnih pilota ispunili su sve zahtjeve i izazove koji su pred njih bili postavljeni u sklopu Kampa 4. Među brojnim aktivnostima u sklopu kampa orgniziran je i team building čiji je cilj bio kroz praktične vježbe razvijati i graditi timski rad, što je ujedno bio i nastavak CRM (Crew Resource Management) kojeg su usvojili na jednom od prethodnih kampova. U suradnji s instruktorima iz Zapovjedništva specijalnih snaga proveli su i obuku preživljavanja u zimskim uvjetima na Velikom Rujnu na Velebitu. Također, u sklopu programskog područja koje se odnosilo na komunikacijske vještine kombinacijom predavanja i vježbi polaznici su usvojili znanja o važnosti medijskog nastupa i komunikaciji s medijima.

“Predavači su odlični, imaju veliko iskustvo, a svoja su nam znanja prenijeli na najbolji mogući način. Ono što smo učili u teoriji, ovdje smo vidjeli kako funkcionira u praksi. To nas dodatno motivira”, rekao je kadet 28. naraštaja Antonio Sučić koji je oduvijek htio biti pilot. “Nema nekog posebnog razloga, jednostavno sam znao da to želim, a roditelji su mi u svemu bili potpora”, naglasio je kadet Sučić.

Polaznik na Kampu 4, poručnik Domagoj Ištvanović rekao je kako su sadržaji koje su obrađivali bili zanimljivi, a predavači stručni te kako je zadovoljan znanjima koje je usvojio na ovom kampu.

Obuku su provodili djelatnici Pilotske škole SzO-a HRZ-a u suradnji s pripadnicima 93. krila HRZ-a, HVU-a i instruktorima Zapovjedništva specijalnih snaga.