Protupožarne snage HRZ uspješno ugasile požar kod Vira

Poštivajući sve propisane mjere zaštite od širenja korona virusa u Republici Hrvatskoj, vojni piloti iz sastava 855. protupožarne eskadrile uvijek su spremni u najkraćem roku reagirati i pomoći u gašenju požara iz zraka

Svjesni osobne odgovornosti u sprječavanju širenja coronavirusa, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svakodnevno i dalje neumorno izvršavaju svoje dnevne zadaće pomažući civilnoj zaštiti i u sprečavanju širenja požara. Njima je, naime, počela još jedna protupožarna sezona, a trajat će sve do kasnih jesenskih mjeseci kako bi svi naši građani bili sigurni od ovog neumoljivog prirodnog neprijatelja.

Naime, 02. travnja 2020. godine, u popodnevnim satima, na otoku Viru na predjelu iznad groblja, stotinjak metara s lijeve strane prema Lozicama, gorjela je vatra koju nije bilo moguće staviti pod kontrolu zbog vrlo nepristupačnog terena. Pripadnici virskog DVD-a te ninski, privlački i zadarski vatrogasci su uspjeli ugasiti vatru na jednom dijelu požarišta, ali se i tamo počelo ponovo rasplamsavati zbog čega je bilo neophodno pozvati i pomoć iz zraka.

Po dobivenoj dojavi o požaru kod Vira, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo šalje kanader koji je u kratkim naletima zbog vrlo karakteristične lokacije i pristupačnosti mora, vatru napokon i ugasio.

Posada koju je činio bojnik Željko Maljak i bojnica Dijana Doboš, piloti 855. protupožarne eskadrile iz zrakoplovne baze u Zemuniku Donjem, kažu kako su u vremenu od 1 sat i 40 minuta izbacili 46 vodenih bombi kako bi ugasili neumoljivi požar.

Bojnik Maljak nadalje napominje kako razlog za ponovo rasplamsavanje požara nije bio vjetar: „Vjetar je bio umjeren, nije otežavao upravljanje zrakoplovom, niti rasplamsavao požar. Otežavajuća okolnost kod ovog požara je bila ta što je goriva tvar bila vrlo suha i kalorična, plamen se jako razvio zbog čega je trebalo više upornosti i više rada kako bi se i ugasio. Osim toga, bližio se i kraj dana pa smo bili pod vremenskim pritiskom kao i vatrogasne postrojbe na tlu jer je teren vrlo nepristupačan, a zahtjeva kontinuirani rad. Olakšavajuća okolnost je bila ta što je vodena površina bila jako blizu pa smo u vrlo kratkim naletima mogli pokupiti i izbaciti puno više vode u manje vremena, čime smo dobili mogućnost brzog rada.“

Konačno, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ovim putem želi poslati poruku svim građanima Republike Hrvatske da su sve njihove letačke posade u svakom trenutku u stalnoj pripravnosti za pomoć našem narodu te apelira da je od iznimne važnosti poštivati mjere civilne zaštite, a posebno da poštuju poruku #ostanitedoma.