Posjet zapovjednika Francuskog ratnog zrakoplovstva zapovjedniku HRZ-a

U sklopu programa, izaslanstva su obišla vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku i „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec s izaslanstvom HRZ-a, sastao se sa zapovjednikom Francuskog ratnog zrakoplovstva generalom zbora Stéphaneom Milleom koji je od 21. do 23. ožujka 2022. boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Razgovori dvaju izaslanstava uključivali su sva područja bilateralne suradnje zrakoplovstava te mogućnosti njihovog razvoja.

Brigadni general Michael Križanec istaknuo je važnost suradnje u cilju razvoja sposobnosti zračnih snaga. „Uvjeren sam da će naša buduća suradnja rezultirati značajnim napretkom i razvojem sposobnosti naših zrakoplovstava, čime doprinosimo ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti“, poručio je.

General zbora Stéphane Mille zahvalio je zapovjedniku HRZ-a na organizaciji posjeta i temeljitom objašnjenju svih aktivnosti i zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Zadovoljstvo mi je sastati se s hrvatskim izaslanstvom te razgovarati o područjima buduće suradnje koju smo započeli potpisivanjem ugovora o nabavi aviona Rafale F3-R kao i daljnjim mogućnostima bitnim za razvoj sposobnosti naših zračnih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti“, rekao je general zbora Mille.

U sklopu programa, izaslanstva su obišla vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku i „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici, gdje su francuskoj strani prezentirane sposobnosti, aktivnosti i oprema postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Francusko izaslanstvo upoznato je i s aktivnostima Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) kao i letjelišta „Knez Trpimir“ u Divuljama s mogućnostima prihvaćanja helikoptera i amfibijskih zrakoplova.

Foto: HRZ