Posada s helikopterom HRZ-a sudjeluje na trodnevnoj obuci osposobljavanja vatrogasaca

Posada s helikopterom Mi-171 Sh HRZ-a sudjeluje u vojarni “Lučko” na praktičnom osposobljavanju vatrogasaca za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama

Uz posadu HRZ-a, na obuci sudjeluje 260 pripadnika vatrogasnih postrojbi i društava, a kroz obuku će proći razne aktivnosti koje se provode na kopnu, od ulaska i izlaska iz helikoptera pomoću stepenica i bez uporabe stepenica (helikopter u mirovanju/helikopter u radu), zatim spuštanje vatrogasne opreme dok je helikopter u lebdenju te prihvat podvjesnog spremnika za vodu, tzv. kruške s helikopterom u lebdenju.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjeluje u obuci sukladno Planu provedbe helikopterske obuke za pripadnike vatrogasnih postrojbi u 2023. godini i Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini temeljem kojega Ministarstvo obrane RH u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom sudjeluje u osposobljavanju dodatnog broja vatrogasaca kojima se popunjava intervencijska vatrogasna postrojba.