Obilježena 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Biti članom obitelji HRZ-a i Hrvatske vojske je čast, a tu čast smo pozvani svakodnevno opravdavati svojim dijelima i mislima, poručuje brigadni general Michael Križanec

Izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nazočio je svečanom obilježavanju 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je održano u utorak 12. prosinca 2023. godine u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Uz brojne bivše i sadašnje pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obljetnici je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, vojni ordinarij mngs Jure Bogdan, saborski zastupnici i drugi gosti.

Ovim povodom istaknutim djelatnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, nagrade i pohvale. Ukupno je promaknuto sedam pripadnika, 14 ih je pohvaljeno i 26 je nagrađenih pripadnica i pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar Anušić čestitao je pripadnicima HRZ-a 32. obljetnicu i zahvalio im što od Domovinskog rata do danas, neumorno grade i jačaju ovu zahtjevnu granu pobjedničke Hrvatske vojske, provodeći profesionalno, odgovorno i časno sve svoje zahtjevne i izazovne zadaće.

“Biti zrakoplovac nikada nije bilo samo zanimanje, već jedinstven poziv. Poziv koji u sebi nosi vrijednosti domoljublja, čovjekoljublja i spremnosti na pomoć. Ponosan sam na vaš rad i predanost”, istaknuo je te posebno zahvalio i odao počast svim hrvatskim braniteljima koji su izborili slobodnu i modernu državu u kojoj danas živimo i stvaramo. U tom smislu prisjetio se i početaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva: “Vojarna u kojoj se nalazimo nosi ime pukovnika Marka Živkovića, pripadnika Crnih vrana koji su u Domovinskom ratu pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali pomoć opkoljenom Vukovaru. Njihova hrabrost i ostavština utkana je u temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što smo, zajedno s Vama, neizmjerno ponosni!”

Naglasivši kako trideset i dvije godine sposobnosti obrane i čuvanja hrvatskog neba obilježavamo početkom nove etape razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ministar Anušić je istaknuo kako su jasno vidljivi potezi i politika ove Vlade koja je svjesna važnosti ulaganja u obranu što je izravno ulaganje u sigurnu i mirnu budućnost građana naše zemlje.
“Ulaganja u obrambeni sektor su najveća od Domovinskog rata: povećanje Financijskog plana MORH-a za 2024. godinu u odnosu na 2016. godinu iznosi 644 milijuna eura, odnosno 122 posto”, istaknuo je te podsjetio na aktualne projekte opremanja i modernizacije ne samo u HRZ-u, već i u svim granama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar je posebno naglasio kako su najznačajniji i najvrjedniji dio Oružanih snaga upravo njegove pripadnice i pripadnici: “Sva infrastruktura, oprema i naoružanje ne vrijede ništa bez vas – pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zato ćemo nastaviti ulagati značajne napore kako bi poboljšali vaš materijalni položaj te uvjete rada i obuke. Na taj način odajemo priznanje za sve što radite na dobrobit Republike Hrvatske! Za činjenicu da ste upravo vi ono najvrijednije što hrvatski narod ima”.

Predsjednik Zoran Milanović čestitavši 32. obljetnicu HRZ-a istaknuo je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo trenutno posjeduje uistinu moderne i napredne tehnologije: “Na vama je da svoj posao nastavite obavljati profesionalno i odgovorno, čestitam svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim, ovdje je puno ljudi na koje možemo biti ponosni, koji predano rade za svoju državu i hrvatski narod”.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec čestitao je svim bivšim i sadašnjim kolegama, svim zrakoplovcima 32. rođendan istaknuvši kako se danas posebno, s neizmjernom zahvalnošću treba prisjetiti svih prethodnika koji su u izgradnju HRZ-a i slobodu Republike Hrvatske utkali sebe, svoju mladost, zdravlje i živote.

“Od stvaranja HRZ do danas puno se toga promijenilo i neprekidno se mijenja. Počeli smo doslovno od nule, iz ničega je stvoren HRZ koji danas prerasta u moderno zrakoplovstvo”, istaknuo je te zaključio: “HRZ nije samo organizacija, nije samo ustrojstvena cjelina, nije vojna hijerarhija. HRZ je obitelj i tim koji se živi. Biti članom obitelji HRZ-a i Hrvatske vojske je čast, a tu čast smo pozvani svakodnevno opravdavati svojim dijelima i mislima i očekujem od svih zrakoplovaca da kao i do sada, damo sve od sebe u daljnjoj izgradnji i razvoju sposobnosti koji garantiraju mir i sigurnost”.