Obilježena 27. obljetnica pogibije pilota Rudolfa Perešina

“Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, rekao je Perešin 1991. kada je prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt

Dvadeset sedma obljetnica pogibije vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva stožernog brigadira Rudolfa Perešina obilježena je u ponedjeljak 2. svibnja 2022. na Gradskom groblju Mirogoj.

Obilježavanju obljetnice su, uz suprugu Ljerku Perešin, nazočili izaslanici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 91. krila pukovnik Christian Jagodić i zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović.

Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak nakon što su neprijateljske snage oborile njegov borbeni avion MiG-21. Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Stožerni brigadir Perešin ostao je zapamćen po riječima “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt. Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. uz vojne počasti pokopan je na Gradskom groblju Mirogoj.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja Iznimni pothvat i Bljesak.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. godine avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.