Obilježena 26. obljetnica pogibije pilota HRZ-a Rudolfa Perešina

"Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate", izjavio je Perešin 1991. godine kada je prizemljio MiG-21 u Klagenfurtu u Austriji

Povodom 26. godišnjice smrti vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, na njegovom grobu na Gradskom groblju Mirogoj 2. svibnja 2021. godine položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

Obilježavanju obljetnice su, uz suprugu Ljerku Perešin, nazočili i izaslanici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 91. krila pukovnik Christian Jagodić te zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović.

Stožerni brigadir Rudolf Perešin u najtežim je trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. uspio pobjeći s MiG-om 21 u Klagenfurt u Austriji i tada je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate”. Odmah nakon toga, kao borbeni pilot pristupio je postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Život je izgubio tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. srušile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. godine te je 15. rujna iste godine pokopan na Gradskom groblju Mirogoj.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. godine avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.