Natječaj za vojne pilote: “Neopisiv osjećaj, slobodan si kao ptica”

Ministarstvo obrane otvorilo je natječaj za jedno od najatraktivnijih, ali i najzahtjevnijih zanimanja u Oružanim snagama – vojni pilot. U vojarni “Lučko” danas su kadeti, zajedno s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, govorili o razlozima odabira tog zanimanja, iskustvima tijekom školovanja i ostalim zanimljivostima vezanima uz taj poziv…

Od malih nogu Zagrepčanka Anja Kralj sanjala je samo jedno – postati pilotkinja. Upisala je aeronautiku, dobila vojnu stipendiju i iz dana u dan san se pomalo pretvara u javu.

– Neopisiv osjećaj, jednostavno si slobodan kao ptica, možeš raditi što god hoćeš. S avionima možeš biti brz, helikopterima se možeš zavlačiti u svakakve kanale, kaže.

Adrenalin koji letenje nosi u vojsku je privukao i Luku Kovačića. Danas uči o Black Hawku, ali sanja da će nakon završetka fakulteta letjeti u Rafalu. Prepun dojmova, prepričava kako su izgledali prvi sati u zraku.

– I onaj zadnji zaokret kad se okrećemo prema pisti i imamo pogled na pistu i mi smo u nagibu. Vani je neko prekrasno vrijeme, pogled u daljinu i sve se vidi, meni je to, ‘ajmo reći, najbolji dio, kaže Luka.

Sve tajne pilotskog zanimanja kadetima prenose iskusni piloti. Jedna od njih je bojnica Antonija Trupinić, koja kaže da ovaj posao ne bi mijenjala ni za što.

– Taj pogled koji imam iz svojeg ureda na Lijepu našu, posebno dok sam radila u Zadru pa sam letjela često iznad naših otoka… A druga stvar je što se osjećam moćno jer sam ja ta koja upravlja ovakvim strojem. Taj stroj leti tamo gdje mu ja kažem, kaže.

Na zadarskom aerodromu s mladim pilotima radi satnik Luka Šapina i poručuje – to je posao za odabrane. Pilotiranje vojnim zrakoplovom nije za ljude koje zadovoljava prosjek.

– Mi to tu ne prihvaćamo. I oni kad shvate koliko mi očekujemo od njih i kad shvate da imaju potencijal koji nije kompletno ostvaren, puno se bolje osjećaju, sretni su kad ovdje završe, kaže Šapina.

Hrvatska svake godine traži 20 novih vojnih pilota. Za novu generaciju učenika trećih razreda srednje škole ovakva se prilika nudi do trećeg svibnja ove godine. Kandidati nakon toga prolaze zdravstvene, psihičke, tjelesne i sigurnosne provjere, a tijekom ljeta i poseban program selekcijskog letenja. Upisni kriteriji sve su viši jer je i tehnologija sve naprednija.

– Zato je i zahtjevno i važno da radimo dobru selekciju. Jer ti ljudi koji odabiru vojni poziv odgovaraju za zadaću i za jako skupu tehniku. To zaista moraju biti najbolji koji imaju kapacitete baviti se takvim poslom, kaže brigadirka Vesna Trut, docentica na Hrvatskom vojnom učilištu.

Kako bi im olakšali školovanje – kadeti dobivaju stipendiju koja se sa svakom uspješno završenom godinom studija povećava. Od početnih 150 eura svakog mjeseca na prvoj, do 400 eura mjesečno na zadnjoj godini studija.

Brigadir Ninić: Rafale je gamechanger

Brigadir Željko Ninić, načelnik Operativnog odjela Zapovjedništva HRZ-a, rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku da se radi o jednom od najatraktivnijih zanimanja.

– Trend je pozitivan. Svakako da nabava zapadne i moderne tehnike i svježa krv u ratnom zrakoplovstvu u smislu novonabavljenih sustava doprinosi svemu tome, rekao je Ninić, dodajući da su vojni zrakoplovi Rafale, koje je Hrvatska nabavila – gamechanger.

Ninić je rekao da je selekcijski postupak standardni oblik selektiranja kandidata za vojne pilote u svim zrakoplovstvima svijeta – u osnovi, to je auto-škola za pilote, objasnio je.

– Naša selekcija na avionu Zlin 242 u Zemuniku vrlo se malo razlikuje od nekog tipičnog selekcijskog procesa u nekoj drugoj nama usporedivoj zemlji, rekao je Ninić.

Upitan o omjeru prijavljenih mladića i djevojaka rekao je da su uvijek dečki u prednosti, ali da su cure svakako dobrodošle i prisutne.

– Svako toliko u nekakvom naraštaju pojavi se jedna do dvije kolegice koje u principu završe karijeru u mirovini kao vrlo, vrlo kvalitetni vojni piloti, istaknuo je.

Što se tiče obuke za Rafale u Francuskoj, Ninić je rekao da svi rezultati zacrtani obukom dostignuti.

– Obuka je izrazito zahtjevna, dinamična, sadržajna, rekao je.

Razliku između Rafalea i MiG-a 21 usporedio je s razlikom između smartphonea i analognih telefona.

Članak je objavljen 2. veljače 2024. na vijesti.hrt.hr, Autor: Marina Šaponja/Dnevnik/HRT