Napredna letačka obuka sa korištenjem uređaja za noćno gledanje u MSAP TC-u

Obuku su uspješno završili pripadnici 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz potporu pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga

U Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP-TC) od 7. do 25. lipnja 2021. godine provedena je Napredna letačka obuka sa korištenjem uređaja za noćno gledanje (Advanced NVG Proficiency Training).

Završna svečanost održana je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić, u Zemuniku, u petak 25. lipnja 2021. godine.

Riječ je o obuci koja je nakon samostalne provedbe teorijskih obuka, u organizaciji MSAP TC-a provedena prvi put, u cilju podizanja sposobnosti posada helikoptera za letenje u noćnim uvjetima uz pomoć uređaja za noćno gledanje.

Obuku su uspješno završili piloti i bočni strijelci/tehničari letači iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz potporu pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te instruktorskog tima iz Republike Poljske koji čine instruktor pilot i instruktor bočni strijelac iz 7. eskadrile za specijalne operacije (7th Special Operation Squadron/7. EDS).

Provedena obuka sastojala se od teorijske obuke, letačke obuke i završne evaluacije u kojoj su pripadnici 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera i Zapovjedništva specijalnih snaga iskazali iznimnu profesionalnost i uspjeh u radu, a uspješno završenom obukom dostignuta je osposobljenost za korištenje NVG uređaja u provedbi zadaća.

Ova iznimno zahtjevna obuka provedena je kompletno u noćnim uvjetima u planinskom okruženju te je prva u nizu letačkih obuka koje će se provoditi u cilju osposobljavanja helikopterskih posada za provedbu specijalnih zračnih operacija u sastavu SOATU (Special Operation Air Task Unit).

Direktor MSAP TC-a, brigadir Tomislav Pušnik naglasio je iznimnu profesionalnost i pristup obuci pripadnika 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera i pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te važnost i doprinos poljskih instruktora za ovakvu vrstu obuke. „Jedan od ciljeva ovakvih obučnih aktivnosti koje se provode u MSAP TC-u je i dostizanje preduvjeta za početak SOATU obuke koja je planirana u predstojećem razdoblju. Trenutno se letačka obuka provodi sa hrvatskim helikopterskim posadama, a od rujna 2022. godine, planirana je provedba SOATU letačke obuke i s drugim članicama MSAP-a (Bugarska, Mađarska i Slovenija)“, rekao je brigadir Pušnik te istaknuo kako tim obučnim aktivnostima u organizaciji MSAP TC-a, sa deklariranim posadama iz zemalja članica MSAP-a, svaka članica MSAP-a istovremeno razvija i nacionalne sposobnosti i sposobnosti na razini NATO-a.

„Vidljiva je važnost MSAP TC-a kojeg NATO prepoznaje kao jedan od projekata velike vidljivosti (High Visibility Projects)“ rekao je brigadir Tomislav Pušnik osvrnuvši se na suradnju s poljskim instruktorskim timom te dosadašnju potporu koja je pružena MSAP TC-u od strane NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ), SOCEUR-a, 160. SOAR-a te Sjedinjenih Američkih Država, Republike Poljske i Republike Italije.

Polaznik obuke, pukovnik Bernard Bartoluci, Zapovjednik voda za specijalne zračne operacije iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera istaknuo je da provedena obuka predstavlja logičan slijed u cilju dostizanja i ispunjavanja SOATU cilja sposobnosti kojeg su prihvatile Oružane snage RH, a nakon završenih teorijskih obuka u organizaciji MSAP TC-a i NSHQ-a stekli su se uvjeti za početak letačke obuke. „Pripadnici 194. eskadrile HRZ-a redovito provode osnovnu letačku obuku u noćnim uvjetima, a kroz ovu obuku stekli smo dodatne sposobnosti. Sve tehnike iznimno su složene ukoliko se izvode i danju, tako da je iskustvo poljskih instruktora u provedbi ove obuke bilo neprocjenjivo, uz veliku profesionalnost i stručnost pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga“, rekao je pukovnik Bernard Bartoluci.

Foto: MSAP TC