Ministar obrane Banožić o VBA: “Zaprimili smo ponude, proces evaluacije trajat će tri mjeseca”

Ministar obrane Mario Banožić potvrdio je kako Republika Hrvatska nabavlja 12 aviona

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske u Zagrebu u srijedu, 9. rujna 2020. godine Međuresorno povjerenstvo zaprimilo je ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael.

Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine.

Postupak će se voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

Ministar obrane Mario Banožić tom prigodom, 9. rujna 2020. godine, izjavio je kako su se ponude zaprimale od 9.00 do 11.30 sati, nakon čega je uslijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi RH.

Ministar obrane istaknuo je kako sve ponude prolaze validaciju i evaluaciju, a na toj osnovi će se izraditi prijedlog za Vladu.
“Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela”, kazao je ministar obrane najavivši kako će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

 Ministar obrane je objasnio kako je u ovome trenutku teško predvidjeti konačne troškove i potvrdio da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

“Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio”, rekao je Banožić i osvrnuo se na odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona.

“S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka”, poručio je ministar Banožić.

Izvor: MORH.