Krila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinu

U Zemuniku je akro grupa Krila Oluje predstavila letački program nastupa za sezonu 2021., a po prvi puta su nastupali i novi članovi grupe, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predstavila je u srijedu, 28. travnja 2021., letački program nastupa za sezonu 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Tom su prigodom po prvi puta nastupali i novi članovi grupe, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić. Riječ je o iskusnim pilotima i nastavnicima letenja iz 392. eskadrile aviona, koji su članovima Krila Oluje postali nakon uspješno položenog ispitnog leta, a nakon uspješno završene obuke za demo pilote te kompletnog ciklusa letenja prema Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe.

Nakon predstavljanja programa zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov čestitao je “Krilima Oluje” na izvrsno uvježbanom programu, a posebne čestitke uputio je novim članovima.

“Biti članom Krila Oluje želja je mnogih mladih ljudi koji se odluče za poziv vojnog pilota. To je velika čast i zadovoljstvo, ali iza stoji izrazito zahtjevna i složena obuka te je potrebno uložiti golemi trud, rad i zalaganje kako bi se uspješno i završila. Tim više je vaš uspjeh još veći”, kazao je pukovnik Ražov koji je “Krilima Oluje” uručio odobrenje za program nastupa u sezoni 2021.

Vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić kazao je kako je ponosan na sve pilote grupe, ali i na ostale pilote 392. eskadrile aviona. Posebno je čestitao novim članovima istaknuvši kako su, unatoč pandemiji COVID 19 uspjeli, poštujući sve epidemiološke mjere, u planiranim rokovima obučiti nove članove i pripremiti program nastupa za sezonu 2021.

“Nadam se da će svi naši vjerni pratitelji i gledatelji biti zadovoljni našim nastupom i da ćemo i ove, kao i prethodnih godina, ispuniti njihova očekivanja. Mi smo tu zbog njih. Ove ćemo sezone nastupati s dimnom instalacijom što će naše nastupe učiniti još atraktivnijima. Zadovoljan sam što imamo dvoje novih članova koji zaslužuju naše povjerenje i poštovanje. Uvijek smo zadovoljni i ponosni kad obučimo nove članove naše akrobatske obitelji.”, istaknuo je satnik Belančić te dodao kako svi zajedno s nestrpljenjem očekuju aeromitinge kako u zemlji tako i inozemstvu.

Program za sezonu 2021. sadrži 12 elemenata u trajanju od 14 minuta i prilagođen je gotovo svim vremenskim uvjetima.
U sezoni 2021. “Krila Oluje” nastupati će u formaciji od četiri aviona Pilatus PC-9M i to u sastavu:

1. Vođa akrobatske grupe – satnik Darko Belančić
2. Prvi lijevi pratitelj – bojnik Nino Perović
3. Prvi desni pratitelj – natporučnik Krešimir Oštrić
4. Repni pratitelj – bojnik Ivan Anđić.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005. godine. Na brojnim domaćim i međunarodnim aeromitinzima njezine nastupe su pratili milijuni gledatelja i zaljubljenika u akrobatsko letenje. Zahvaljujući složenosti elemenata od kojih se sastoji njihov program vrlo brzo su se našli u samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja te su osvojili brojne nagrade.

Foto: HRZ/I. Dundović