HRZ oduševio građane atraktivnim letačkim programom iznad Pule

Dva aviona MiG-21, akro grupa Krila Oluje i helikopteri Kiowa Warrior, Black Hawk i Mi-171Sh sudjelovali na Danu otvorenih vrata Zračne luke Pula

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su s avionima iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, Pilatus i helikopterima Kiowa Warrior OH-58D, UH-60M Black Hawk i Mi-171Sh na Danu otvorenih vrata Zračne luke Pula koji je održan danas 23. ožujka 2024. godine.

Sunčan subotnji dan privukao je više od 5000 posjetitelja, a nadasve djecu i mlade koji su oduševljeno razgledavali zrakoplove i zanimljivi letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Osim taktičko-tehničkog zbora gdje su građani mogli razgledati avione Pilatus PC-9 na kojima lete piloti akrobatske grupe “Krila Oluje”, helikoptere Kiowa Warrior OH-58D, UH-60M Black Hawk, Mi-171Sh te bespilotnu letjelicu Orbiter 3, imali su prilike i posjetiti promidžbeni štand gdje su mogli u virtualnoj stvarnosti pogledati kako izgleda letenje u zrakoplovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, poslušati panel raspravu na temu “Postani vojni pilot”, ali i osobno postaviti pitanja vojnim pilotima i kadetima pilotima o tehničkim karakteristikama letjelica.

Bojnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” oduševio se brojnom publikom i istaknuo kako mu je, u ime svih članova grupe, iznimno drago što je upravo ispred građana Istre izveo puni letački program u trajanju od 22 minute.

Kadetkinja vojna pilotkinja 5. godine studija Aeronautike Manuela Pužar, ovom prilikom je izjavila kako joj je neopisivo drago što su avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sletjeli u Pulu, njen rodni grad. “Presretna sam što sam sa svojom obitelji mogla provesti divan dan na stajanci aerodroma i pogledati zanimljivi letački program, a posebno me oduševio letački program helikoptera Kiowa Warrior jer se nadam da ću i ja jednog dana letjeti na tom helikopteru.”

Osim zrakoplova i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posjetitelji su na aerodromu mogli pogledati i prezentaciju za Rudolfa Perešina “Za let si dušo stvorena”, pokazne vježbe MUP-a, padobranske skokove, izložbu maketara Istarske županije, multimedijalnu izložbu “Presjek povijesti zrakoplovstva na prostoru grada Pule i okolice” kao i panel raspravu na temu povijesti zrakoplovstva u Puli, a u prijepodnevnim satima, posjetitelji su mogli uživati i u panoramskim letovima.

Foto: MORH/F. Klen