HRZ helikopterima prevezao teško pokretne pacijente iz područja pogođenim potresom

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpori pružanja pomoći području pogođenim potresom i dalje ima u pripravnosti pet helikoptera s posadama baziranim u vojarnama na Lučkom i u Divuljama

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je tijekom utorka, 29. prosinca 2020. godine, angažiralo četiri helikoptera sa zadaćom pružanja pomoći području pogođenim potresom, a u Petrinju je već oko 14:00 sati sletio i prvi helikopter Mi-171Sh s dežurnom posadom iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nedugo nakon prvog helikoptera, upućen je i drugi Mi-171Sh iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera koji je prevozio pacijente oboljele od COVID-19.

Iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” kod Velike Gorice u područje je upućen i posebni medicinski tim s vozilom hitne pomoći.

Tog dana oko 15:00 sati dvije dežurne posade 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su iz vojarne “Knez Trpimir” kod Divulja pored Splita s dva helikoptera Mi-8MTV prevezli pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja i dva psa za traganje u Petrinju.

Do kraja dana dva helikoptera Mi-171Sh iz vojarne Petrinja prevezli su dvanaest teško pokretnih pacijenata u Lučko odakle su vozilima hitne pomoći (jedanaest vozila) prevezeni u zdravstvene ustanove u gradu Zagrebu.

U srijedu, 30. prosinca 2020. godine, nakon izvršene hitne intervencije te spašavanja unesrećenih iz ruševina u području pogođenim potresom, dežurne posade 395. eskadrile transportnih helikoptera prebacili su pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja s dva helikoptera Mi-8MTV u vojarnu u Divuljama.

Od tog dana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za potrebe izvršenja zadaća u potpori pružanja pomoći području pogođenim potresom i dalje ima u pripravnosti pet helikoptera s posadama baziranim u vojarnama na Lučkom i u Divuljama.

Uz sve navedeno, HRZ provodi redovite planirane zadaće, a nastavlja i s izvršavanjem hitnog zračnog medicinskog prijevoza (HZMP).

Tekst: HRZ/Antonija Trupinić

Foto: HRZ/Branimir Šimunović i ZSS/Dragan Jurić