Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prevezlo 3000-tog pacijenta s otoka Krka

Posada HRZ-a i medicinski tim koji su proveli medicinski let s otoka Raba dokaz su sjajne spremnosti i profesionalizma Hrvatske vojske

U večernjim satima Uskrsne nedjelje posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i medicinski tim proveli su hitni medicinski let s otoka Raba te time prevezli 3000-tog pacijenta.

Posada HRZ-a koja je prevezla 3000-tog pacijenta u sastavu bojnik Damir Kirin, bojnik Tomislav Paj, nadnarednik Mario Pastuhović, te medicinski tim satnica Petra Obadić i časnička namjesnica Maja Herceg, dokaz su sjajne spremnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za obavljanje svih zadaća i dužnosti koje se pred njih postave.

Podsjetimo, ova aktivnost provodi se sukladno Sporazumu između MORH-a i Ministarstva zdravstva o provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza, koji se provodi od svibnja 2016. godine s lokacija Zračne luke Rijeka za sjeverni te iz zračne baze Divulje kraj Splita za južni sektor.

Svrha je omogućiti hitnu zdravstvenu skrb stanovništvu jadranskih otoka i udaljenijih lokacija koja gravitiraju prema KBC Rijeka i Split, što osobito dolazi do izražaja tijekom ljetne turističke sezone.

Aktivnost se provodi 24 sata u danu, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini sukladno vremenskim uvjetima.

Posadu čine tri člana letačke posade te dva člana medicinskog tima.

Što se tiče obavljenih letova medicinskog prevoženja u 2024. godini (zaključno do 13. ožujka) obavljeno je 385 letova, prevezena su 143 pacijenta uz 24 pratitelja.