Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na 26. susretima za Rudija

Tradicionalna priredba posvećena heroju pilotu HRZ-a obilježena je izvanrednim letačkim programom, u kojem su sudjelovali HRZ-ovi avioni MiG-21 i helikopteri Black Hawk, te akro grupa “Krila Oluje”

U Gornjoj Stubici u Krapinsko-zagorskoj županiji u nedjelju 10. rujna 2023. održan je spektakularni aeromiting, središnji događaj ovogodišnje, 26. po redu manifestacije Susreti za Rudija.

U ovogodišnjem letačkom programu aeromitinga ljubitelji zrakoplovstva i poštovatelji Rudolfa Perešina su iznad Gupčevog kraja mogli vidjeti HRZ-ove avione MiG-21 i helikoptere Black Hawk, nastup padobranaca te akro grupe HRZ-a “Krila Oluje”. U programu su sudjelovali i helikopter MUP-a RH Eurocopter 135, avion zračnih snaga Republike Slovenije Pilatus PC-9, dva borbena aviona Eurofighter Typhoon austrijskog ratnog zrakoplovstva te civilni piloti i avioni.

Uz aeromiting, manifestacija Susreti za Rudija sadrži i razna kulturna, sportska, zabavna i turistička događanja. Uz bitnu ulogu u organizaciji i na samom aeromitingu, MORH, HRZ i Središnjica za upravljanje osobljem HV-a zajedno s kadetima OSRH informirali su zainteresirane posjetitelje o mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, od vojnog pilota i zrakoplovnog tehničara do vojnih sveučilišnih studijskih programa. U dijelu programa sudjelovala je i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Susreti za Rudija su dvodnevna manifestacija koja se tradicionalno održava u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina. Stožerni brigadir Perešin bio je jedan od najistaknutijih junaka Domovinskog rata. U listopadu 1991. je avionom MiG-21 oznake 26112 iz Bihaća preletio u Klagenfurt i odmah se aktivno uključio u utemeljenje lovačke komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U Domovinskom ratu sudjelovao je u nizu borbenih akcija i herojski poginuo u akciji Bljesak 2. svibnja 1995.

Uoči aeromitinga, u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, svečanom otvaranju 26. susreta za Rudija nazočila je obitelj Rudolfa Perešina te visoka državna izaslanstva. U prigodnim govorima istaknut je životni i ratni put Rudolfa Perešina. “Čuvajmo sjećanje na njegov herojski čin, sjećanje na njegove akcije koje je kao borbeni pilot proveo u Domovinskom ratu, s neizmjernom zahvalnošću za njegovu žrtvu u VRO Bljesak”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. “Sve kvalitete i vrline Rudolfa Perešina ugradili smo u temelje obuke, ponašanja i provedbe zadaća HRZ-a, u naše življenje zrakoplovstva”, istaknuo je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, koji je zajedno s ministrom Medvedom izrazio uvjerenje da će na idućim 27. susretima za Rudija 2024. godine sudjelovati i budući HRZ-ovi borbeni avioni Rafale.

26. susreti za Rudija održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba. Glavni organizatori su Općina Gornja Stubica i Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina, a suorganizatori MORH, HRZ, MUP RH, Ministarstvo branitelja, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica područja Gornja Stubica i Donja Stubica te Muzej seljačkih buna.