Hrvatski protupožarni avioni spremni za sudjelovanje u RescEU snagama za gašenje požara

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo svojim protupožarnim snagama drugu godinu za redom sudjeluje Europskom mehanizmu civilne zaštite (RescEU)

Zračne protupožarne snage Hrvatske vojske spremne su za sudjelovanje u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU). Ovo je drugu godinu zaredom kako zračne protupožarne snage s avionima Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku stavljaju svoje resurse u zajednički europski mehanizam zaštite od požara.

Ovim projektom Europska unija (EU) uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć.

Hrvatske zračne protupožarne su u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada deklarirale spremnost sudjelovanja kroz dva modela. U prvom modelu određeno je sudjelovanje dva Canadaira CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka, od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju na način da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze.

Drugi model podrazumijeva višednevni angažman jednog Canadair-a CL-415 u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju nekoliko dana na zadaći.

Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je Eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara ali također i za pružanjem pomoći u drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara.

„Zajedno sa ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć“, poručio je pukovnik Vacenovski.

Tekst: HRZ
Foto: MORH/Tomislav Brandt