U postrojbama HRZ-a svečano obilježeno 30 godina ustrojavanja HRZ-a

Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 30. obljetnica njegovog osnutka svečano je obilježena u ponedjeljak 13. prosinca 2021. u vojarnama „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorci i „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku

Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i proslava 30 godina ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započelo je u ponedjeljak 13. prosinca 2021. godine svečanim euharistijskim slavljem u kapelici „Sveti Petar i Pavao“ u vojarni “Pukovnik Marko Živković” te u kapelici Svetog arkanđela Gabrijela u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“.

Nakon misnog slavlja, uvažanim gostima i svečanom postroju HRZ-a obratio se i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec. Obraćanje je započeo nakon predstavljanja prigodnog kratkog filma o istaknutim trenucima u proteklih 30 godina od trenutka nastajanja HRZ-a do danas.

Pozdravio je uvažene goste, a svim pripadnicima je čestitao dan HRZ-a. Započeo je sjećanjem na sve poginule pripadnike HRZ-a: „Sjetimo se naših poginulih pripadnika, ne samo zbog duga, nego i zbog toga što je to obećanje kako niti jedna žrtva nije bila uzalud. Sjetimo se i svih koji su u HRZ ugradili svoju mladost, svoje zdravlje i svoj život. Sjetimo se onih koji su ratovali i oslobađali, stvarali temelje za našu današnjicu i budućnost. Svima njima možemo i moramo svakodnevno svojim djelima pokazati da smo dostojni i kako ćemo nastaviti s razvojem našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Govorio je i dolasku novih zrakoplova u postrojbe HRZ-a: „Tim zrakoplovima mi radimo ogroman iskorak u tehnologiji i sposobnosti koje su danas ugrađene, ali će takve ostati i dalje vrijeme i mi ne hvatamo korak već radimo iskorak u ovom dijelu Europe, iskorak koji je bitan za cijele OSRH, ali i RH“.

Zapovjednicima postrojbi je poručio kako od njih traži i očekuje da našim prethodnicima i hrvatskom narodu pokažemo kako smo spremni i dostojni novih ulaganja i novih zadaća. „Bit ćemo spremni uzvratiti to povjerenje“, poručio je.

Tom prigodom brigadni general Križanec najuspješnijim pripadnicima je uručio promaknuća, pohvale, nagrade, zahvalnice i medalje.

Tekst i foto: HRZ