Anamaria Ćurković

Vjerojatnost da zrakoplov prođe nebom, a da ja ne pogledam u njega? Veoma mala, zapravo nikakva. Ako se pitate zašto to i dalje radim, u svojoj dvadeset petoj godini, kao malo razigrano dijete, čitajte dalje.

Moje ime je Anamaria, dolazim iz Zadra te sam pilotkinja helikoptera u 395. eskadrili transportnih helikoptera u Divuljama. Ja sam djevojka koja živi svoj “djevojački san”!

Već kao djevojčica u vrtiću znala sam što je moj san, što želim biti kad odrastem… kao i cijela moja obitelj i vjerojatno svaka ptičica na grani. Cijelo svoje školovanje bila sam odlična učenica i sportašica. Bavila sam se atletikom preko 8 godina. Dan danas moj zid u sobi krase brojne medalje u sjećanje na ta divna vremena! Sport je uvijek bio moja ljubav, ali uz školu i treninge, uvijek sam znala što je krajnji cilj. Nakon završene osnovne škole te matematičke gimnazije u Zadru, predala sam potrebne papire za početak mog sna.

Prvi korak je bio liječnički pregled, koji je, moram Vam priznati, bio veoma detaljan i zahtjevan. Onda ne trebam ni pisati kolika je sreća bila nakon što sam ga prošla!

Drugi korak, onaj meni najljepši i najdraži: Selekcijsko letenje u Zemuniku na zrakoplovu Zlin 242 L. Zamislite to divno sunčano ljeto, sa završenom školom i riješenom maturom, a jedina zadaća ti je letenje te rad na sebi da u tome budeš sve bolji i bolji. Zvuči sjajno, zar ne? Vjerujte mi da tako i je. Tih cca 10 sati naleta je apsolutni hedonizam, uživanje u ljepotama lijepe naše i ljepotama svijeta iz “ptičje perspektive”. Nakon što sam “sletila” na zemlju, slijedio je upis na Fakultet prometnih znanosti te život u vojarni dvije i pol godine u Zagrebu. Organizacija, motivacija, trud i rad su čimbenici koji su mi pomogli da fakultetske i vojne obaveze riješim bez ikakvih problema, a da samim time uživam u zasluženim slobodnim danima te vojnim kampovima! Uvijek sam imala vremena, uz dobru organizaciju, za svoje hobbye. Trčanje je uvijek bio moj “izlaz” kada bih osjetila preopterećenje. I dobra knjiga je pomogla kao razbibriga, ali kako sam jako društvena osoba, druženje sa prijateljima je nešto što oduvijek obožavam!
Treći korak, onome kojem sam se iznimno veselila, je bio povratak u Zemunik na letenje. Ne mogu vam opisati tu sreću svog ponovnog polijetanja i uživanja u svakom letu kao da je prvi. Nakon pola godine provedenog na Zlinu 242L, slijedio je početak na novoj letjelici – helikopteru Bell 206 B. Lagala bih kad bi rekla da nisam sanjala o tome da postanem pilot aviona, ali helikopter je letjelica koju se jednostavno zavoli jer je doista posebna. Sposobnost koju vam daje ova letjelica je zaista prekrasna, jer zamislite slijetanje na Vaganski vrh i pogled sa istoga? To je samo jedan mali primjer u moru ostalih. Moj 22 naraštaj vojnih pilota broji 6 pilota, te svakodnevno druženje dovelo je do toga da smo postali kao mala obitelj sa puno priča iz “zraka” koje je povezao isti poziv i ljubav – letenje.

Ta “mala obitelj” je 2018. godine završila svoju obuku i postali smo 6 novih vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To su bili dani iznimnog ponosa, ljubavi, sreće i veselja. Ne mogu vam reći da je bilo lako, jer nije. Svaki let zasebno zahtjeva posebnu detaljnu pripremu, tu su i mnogobrojne zadaće i ispitivanja. Ali, da vrijedi svake minute provedene u zraku – vrijedi! I to je ono što te vuče iz dana u dan, iz leta u let. Želja za novim i želja za boljim.

Danas sam ponosna časnica Hrvatske vojske. Kao što sam u početku napisala, radim u 395. eskadrili transportnih helikoptera u Divuljama, te sam kopilot na Mi – 8 helikopterima. Zajedno smo jedna velika obitelj i zaista radim sa divnim ljudima. Svakodnevno u svojim dežurstvima obavljam medicinske letove, letove traganja i spašavanja, a sudjelovala sam i u protupožarnom dežurstvu ove sezone. Osjećaj zadovoljstva kada nekome spasimo život je neprocjenjiv. Isto tako, bilo koja vježba i let koji uspješno provedemo je neprocjenjiv. Ja zaista živim svoj san. Vjeruj mi nitko ti ne može reći da nešto ne možeš, ako to zaista želiš. Ne, ovo nije “muški” posao, jer letjelica ne prepoznaje koji ste spol.

Zato, ako i ti osjećaš ovaj poziv i voliš letenje, prihvati izazov i pridruži se “čuvarima neba” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva!