30. obljetnica Središta za obuku HRZ -a “Rudolf Perešin”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru svečano je obilježena 30. obljetnica Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u utorak 25. listopada 2022. svečano je obilježena 30. obljetnica Središta za obuku (SzO) HRZ-a “Rudolf Perešin” kojoj su, uz sadašnje i bivše djelatnike postrojbe, nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, rektorica zadarskog Sveučilišta prof.dr.sc. Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici županije, Ljerka Perešin supruga pilota po kojem Središte nosi ime, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev i drugi.

Na svečanoj akademiji oživljena su sjećanja na heroja Domovinskog rata, legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, čije ime s ponosom nosi ovo Središte, a u dokumentarnom filmu prikazani su razvoj i postignuća Središta u protekla tri desetljeća.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec uputio je čestitke svim pripadnicima Središta istaknuvši kako neumorno već 30 godina školuju i obučavaju buduće naraštaje zrakoplovaca. Istaknuo je važnost suradnje i zajedništva sa gradom, županijom, akademskom zajednicom, crkvom i drugim civilnim institucijama koji su doprinijeli današnjem uspjehu Središta.

Zapovjednik SzO brigadir Goran Huljev u svom se obraćanju osvrnuo na ono najznačajnije što ima ovo Središte istaknuvši: “U zadnjih 30 godina dan nam je mandat da raspolažemo s najjačim i najmoćnijim oružjem, a to su odgoj i obrazovanje. Oružje s kojim se mijenja kultura, profesionalizam i mentalitet. U tom smjeru idu i naša ulaganja u ljude, u djelatnike, kao zalog za budućnost”. Naglasio je kompleksnost i multidisciplinarnost školovanja i obuke koje se u Središtu provodi pojasnivši kako u provedbi školovanja vojnih pilota sudjeluju i brojne civilne institucije, od Fakulteta prometnih znanosti i Sveučilišta u Zadru do, odnedavno pokrenutom suradnjom sa Srednjom tehničkom školom.

“Ovakvim pristupom cilj je polaznicima osigurati najbolje profesore, predavače i stručnjake, a time i znanja i vještine koja ih dovode do izvrsnosti, što je i moto postrojbe”, kazao je brigadir Huljev na kraju istaknuvši:” U proteklih 30 godina kontinuiteta, kvalitete i inovativnosti pokazali smo da znamo i možemo, te tako iskazali spremnost za buduće izazove, a njih nam sigurno s dolascima nove tehnike neće nedostajati”.

Na kraju svečanosti uručene su poticajne mjere najzaslužnijim djelatnicima te zahvalnice svima koji su doprinijeli razvoju i uspjehu SzO-a.

U okviru obilježavanja 30. Obljetnice Središta za obuku, u kapelici u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” održana je misa za poginule u Domovinskom ratu nakon čega su zapaljene svijeće i položeni vijenci kod spomenika Rudolfa Perešina te podno središnjeg križa na gradskom groblju Zadar.

 Foto: MORH / T. Brandt