191. eskadrila lovačkih aviona

Povjesnica 191. eskadrile lovačkih aviona

191. eskadrila lovačkih aviona je smještena u 91. krilu koje se nalazi u vojarni “Pukovnik Marko Živković” pored Velike Gorice, a za potrebe obuke i vježbi nekoliko puta godišnje može se i dislocirati na druge aerodrome u Hrvatskoj.

Upravo ova eskadrila predstavlja naoštreni vrh koplja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svoju povijest piše od davne 1991. godine kada je 6. studenog 1991. godine oformljena 22. eskadrila lovačkih zrakoplova kao preteča udarne snage novog ratnog zrakoplovstva u nastajanju. Nedugo nakon, 17. siječnja 1992. godine oformljena je 1. lovačka eskadrila koja svojim stvaranjem nadopunjuje i zaokružuje cjelinu udarne snage zrakoplovstva.

Tijekom Domovinskog rata obje eskadrile sudjeluju u operacijama i akcijama koje kroz „Bljesak“ i „Oluju“ doprinose dugo željenom oslobođenju i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Tijekom, i u periodu nakon Domovinskog rata, obje eskadrile trpe i gubitke u svojim redovima. Časni ljudi, domoljubi i ratnici svoje živote polažu, trajno zadužujući trenutne i buduće pripadnike eskadrile da svojim radom slijede primjer kako najbolje i nesebično izvršavati zadaće i služiti domovini.

U periodu nakon Domovinskog rata i prilagodbi na mirnodopski način rada, obje eskadrile održavaju visoki stupanj priprema i obuke, a 01. travnja 2008. godine objedinjuju se u Eskadrilu borbenih aviona koja uz ostale zadaće kroz partnerstvo u NATO-u sudjeluje u integriranoj zaštiti zračnog prostora saveza i nastavlja održavati visoki stupanj sposobnosti.

Tijekom ovog razdoblja, tadašnja eskadrila kroz projekt modernizacije unapređuje zrakoplovnu tehniku i istovremeno obučava nove borbene pilote za zadaće zaštite i obrane zračnog prostora i cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske.

Razvojem Oružanih snaga Republike Hrvatske, koje prati i tehnološki napredak vojne tehnike, pripadnici eskadrile svojom stručnošću aktivno sudjeluju i u nabavi višenamjenskog borbenog aviona, a kroz suradnje s pripadnicima stranih oružanih snaga prikupljaju znanja i trendove modernih zapadnih zrakoplovstava.

Krajem 2019. godine, prilagodbom ustroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, eskadrila prolazi kroz proces optimizacije te postaje 191. eskadrila lovačkih aviona zadržavajući svoju povijest, identitet i zadaće, no poprimajući organizacijski oblik koji podupire daljnji razvoj, moderne trendove i prihvat višenamjenskog borbenog aviona.

Danas, 191. eskadrila lovačkih aviona je postrojba koja tri desetljeća ponosnog postojanja ugrađuje u svakodnevnicu s krajnjim ciljem trajnog i kvalitetnog služenja domovini, a koja se prvenstveno bavi zaštitom zračnog prostora Republike Hrvatske. Kao svoju dodatnu misiju ima pružanje zračne podrške postrojbama kopnene vojske i mornarice.

Avioni kojima je 191. eskadrila lovačkih aviona opremljena su nadzvučni lovci presretači MiG-21.

Upravo piloti i zrakoplovni tehničari 191. eskadrile lovačkih aviona avionima MiG-21 čine Dežurni borbeni dvojac (DBD) koji u sustavu NATO integrirane zaštite zračnog prostora pruža 24 satno dežurstvo za zaštitu neba Republike Hrvatske.

Borbeni piloti-lovci 191. eskadrile lovačkih aviona obučavaju se za presretanje ciljeva u zraku, borbu u zraku te borbeno djelovanje po ciljevima na kopnu i moru. Kroz rad i službu u 191. eskadrili lovačkih aviona svakom pilotu se pružaju mogućnosti dodatnog profesionalnog letačkog usavršavanja kroz programe obuke za nastavnika letenja, probnog pilota, demo pilota te pilota za posebne zadaće.

Biti pripadnik 191. eskadrile lovačkih aviona predstavlja osobitu čast ne samo iz razloga posebnosti zadaća i procesa odabira već i spoznaje da postaješ dio tradicije i sile na koju se računa.